Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.832

Exekuční vymáhání dluhu po správním řízení s nařízenou povinností uhradit částku

Odesláno: 
Otevřeno 1429 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2/2014 vydražen na internetové dražbě Aukro mobilní telefon, zaplacen, mobilní telefon neposlán.
3/2014 nahlášeno Policii ČR.
5/2014 proběhlo správní řízení, kde bylo nařízeno uhradit částku za telefon a ostatní výdaje.
9/2014 řízení nabilo právní moci.
Dluh nevyrovnán.
Jak mohu pokračovat, abych dostala zpět svoje peníze? Děkuji
 
Zdravím Vás, rozhodnutí správního orgánu, které ukládá zaplacení finanční částky je exekučním titulem dle § 40 odst. 1 písm. e) exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.), proto můžete na základě tohoto rozhodnutí podat návrh na zahájení exekuce k exekutorovi nebo k exekučnímu soudu (soudu, v jehož obvodu má povinný trvalé bydliště). Návrh na nařízení exekuce se podává přímo k exekutorovi, kterého si zvolíte, aby vedl exekuci na majetek povinného (dlužníka). Předtím než podáte návrh na nařízení exekuce, bude nutné exekuční titul (správní rozhodnutí) opatřit doložkou právní moci. Doložku právní moci Vám na rozhodnutí vyznačí orgán, který rozhodnutí vydal. Exekuční titul musíte k návrhu na nařízení exekuce přiložit, a to nejlépe v úředně ověřené kopii. Pokud Vám není nic známo o majetkových poměrech povinného (zda je zaměstnán a kde, zda má veden na své jméno účet u peněžního ústavu, zda vlastní nemovitost, zda má manželku…) bude asi vhodnější podat návrh na nařízení exekuce k exekutorovi, který prověří majetkovou situaci povinného a poté zvolí nejvhodnější způsob exekuce. V návrhu na nařízení exekuce k soudu byste musela uvést i způsob provedení exekuce, který by byl pro soud závazný. Jen pro úplnost dodávám, že pro povinnost, která je povinnému (dlužníkovi, přestupci) uložena tímto rozhodnutím nesmí být vedena jiná exekuce. Seznam exekutorů naleznete na webových stránkách České exekutorské komory, a to
http://www.ekcr.cz
Jen pro úplnost uvádím, že ještě před zasláním návrhu na nařízení exekuce bude nejlepší vybraného exekutora kontaktovat, neboť je možné, že bude chtít zálohu.
Náležitosti návrhu na nařízení exekuce upravuje ust. § 37 - § 39 exekučního řádu. V návrhu na nařízení exekuce je nutné označit účastníky řízení (oprávněný – to budete Vy, povinný – dlužník), dále musíte napsat, že dne …2014 bylo …… vydáno rozhodnutí, které ukládá povinnému, aby oprávněnému ve lhůtě … dní po právní moci rozhodnutí uhradil …, - Kč s přísl. (pokud jsou uvedeny v rozhodnutí i úroky z prodlení tak je opište tak jak je to ve výroku rozhodnutí) a dále připište, že rozhodnutí …. Úřadu nabylo právní moci dne …. Povinný však oprávněnému do dnešního dne ničeho neuhradil (popř. uhradil jen …, - Kč). Proto Vám nezbývá než se obrátit na exekutorský úřad s návrhem na nařízení exekuce na majetek povinného. Dále bude dobré napsat vše, co víte o majetkových poměrech povinného a případně i uvést způsob exekuce (srážky ze mzdy, přikázáním pohledávky z účtu u peněžního ústavu, .), přičemž exekutor není vázán návrhem oprávněného na provedení exekuce na majetek povinného. Závěrem uveďte, že tato pohledávka není vůči povinnému vymáhána jinou exekucí. A přiložte úředně ověřenou kopii exekučního titulu s doložkou právní moci.