Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.930

Exekuce věcí pronajímatele a zaplacení dluhu nájemce - vliv schváleného oddlužení, insolvence

Odesláno: 
Otevřeno 1413 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
nevím si rady jak postupovat, 2014 jsem si vzala do nájmu známého, který se dostal do problému díky firmám co mu nezaplatily za odvedenou práci. Sepsali jsme spolu nájemní smlouvu a po čase přijeli exekutoři a oblepily mi můj nábytek a všechny věci v bytě. Nezajímalo je vůbec nic. Vyhrožovali odvezením věcí a chtěli druhý den 70.000 kč. Ty jsem jim druhý den dala a tím zaplatila dluh, který měl můj podnájemník, abych uchránila své věci. Hned jsem podala vynětí věcí z exekuce, ale to zamítli. Exekuci podala paní, které podnájemník dlužil. Mě nezbývalo nic jiného než podat soudně žalobu o vyloučení věcí a s paní se soudit.
Mezi tím si známý zažádal o insolveci, která už nabyla právní moc a je tedy platná. Paní se v insolvenčním řízení přihlásila o svůj dluh, má zajištěný závazek. Teď mi přišlo, že se mám dostavit k soudu kvůli podané žalobě. Já jsem na soud poslala žádost o přerušení žaloby po dobu insolvenčního řízení z důvodu schválené insolvence, ale bylo mi odpovězeno, že to nelze. Nikdo mi neumí poradit co mám dělat, abych se vyhnula soudu a zároven se zbavila exekuce, která byla podnájemníka a já se tak dostala do problému. Mám se zažádat nějaký smír s paní na kterou jsem musela tehdy podat žalobu? Je nějaká cesta jak z toho ven. Končí exekuce, když je pán v inolvenci? Podotýkám, že jsem vdova a majetek mám z manželství, ale na některých účtenkách nebylo moje jméno a ty mi exkutoři neuznali, chtěli po mě kopii děd. řízení, ale tam není vypsán do podrobna nábytek, televize atd. Podnájemní smlouva je také nezajímala a vlastně mi oblepily celý byt. Prosím o radu jak zastavit soudní řízení s dotyčnou paní a zároven se zbavit exekuce.
Děkuji za odpověd.
 
Zdravím Vás, na Váš dotaz jsem nedávno odpovídala a můj názor na věc zůstává stejný. Zahájením insolvenčního řízení se vůči Vašemu známému (podnájemci) přerušují soudní řízení a přerušuje se i exekuce. Takže exekuce se nezastavuje jen se přerušuje. Po ukončení insolvence by se pokračovalo v exekuci, exekutor v této době nečiní žádné kroky, které by byly prováděním exekuce (nestrhává srážky ze mzdy, neodváží zabavené věci, …). Mám za to, že k soudu budete muset jít jednání je totiž nařízeno z důvodu vyloučení věcí z exekuce a v rámci insolvence by se tato věc rovněž řešila, a to jako incidenční spor. Mám za to, že podaná žaloba měla směřovat spíše proti tomu, kdo pojal Vaše věci do soupisu než proti oprávněnému, který podat návrh na nařízení exekuce. Nicméně s paní, kterou žalujete se můžete před soudním jednáním a nebo i v jednací síně, (doporučuji spíše před jednáním) dohodnout na smíru. Soudy smíry schvalují a řízení se tímto zastaví. Exekuce na Vašeho známého se Vy bohužel nezbavíte, neboť nemáte jak, nejste ani oprávněná, ani povinná. Jste člověkem, kterému exekutor polepil věci a který se o tyto věci soudí. Návrh na zastavení exekuce může podat pouze oprávněný, nebo povinný, nikdo jiný to udělat nemůže. Nicméně nebude od věci, když tento dotaz položíte i kolegovi, který se zabývá přímo insolvencí.