Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.797

Prodlužování dražby a náklady navíc z důvodu nevyřízení dokumentace (exekutor JUDr. Jan Fendrych)

Odesláno: 
Otevřeno 1560 x
1 odpověď
 
Dobrý den, 13.11.2014 byl mým rodičům vydražen byt. "Nová majitelka" bytu uhradila částku za vydraženou nemovitost ke konci prosince 2014. Dražba byla vyvolána exekutorem JUDr. Janem Fendrychem. Bohužel k dnešnímu dni, není stále dražba ukončena a nikdo ze zúčastněných neobdržel peníze - přihlásilo se asi 5 věřitelů. Jedním z nich byl také Finanční úřad, který využil doby, kdy je možné se ještě dopřihlásit (vydražilo se více peněz než se přihlásilo věřitelů) a nárokoval si 2.400 Kč - po zjištění se jedná o penále za to, že exekutor stále nezaslal peníze z dražby. Matka po telefonické dohodě se zaměstnancem exekutora Fendrycha ihned (6.2.2015) penále osobně na FU zaplatila, s tím, že ji bylo řečeno, že pokud částku uhradí, dražba se okamžitě ukončí a nepůjde celá věc znovu k soudu. Bohužel šla, exekutor poslal celou dražbu opět k soudu, a to až 18.2.2015. Od té doby je veškerá dokumentace na Krajském soudě v Ostravě, momentálně u paní soudkyně.
Ráda bych se zeptala, zda je tento postup správný, zda exekutor postupoval tak jak měl, anebo mají rodiče podat stížnost za úmyslné zdržování. Není přeci možné, aby to takto fungovalo.
Kdo bude platit další náklady - zaslání na soud, nárůst úroků, další penále, které FÚ vystaví, jelikož stále neobdržel své peníze atd. ?
Tím, že nebyla dražba stále ukončena, se rodiče dostávají do dalších finančních problémů, jelikož otci neustále strhává exekutor (Petrošová, Břeclav, také je přihlášena k dražbě) větší polovinu mzdy, a tím nemají dostatek finančních prostředků k zaplacení např. nájemného, sociálního a zdravotního pojištění, hypotéky atd. , a tím dochází k dalšímu zadlužovaní, vinou neukončené dražby. Nehledě na to, že další dvě exekuce na rodiče čekají (nepřihlásili se k dražbě) a rostou u nich úroky. V plánu bylo tyto exekuce ze zbytku peněz z dražby zaplatit, ale jak, když stále nedošlo k ukončení a peníze jsou stále „drženy“? Rodiče jsou zoufalí, chtějí vše řešit, ale od dražby jim nebylo doručeno žádné vyrozumění o tom, co se děje, vše si musí telefonicky složitě vykomunikovat.
Prosím, co mají rodiče udělat proto, aby byla celá záležitost již vyřešena, a mají možnost na nějaké odškodné? Děkuji moc
 
Zdravím Vás, pokud vydražitelka uhradila cenu nemovitosti na účet exekutorskému úřadu, měl by exekutor postupně z této částky uspokojovat jednotlivé věřitele (oprávněné). Pokud vydražitelka uhradila cenu nemovitosti již v prosinci 2014 a do dnešního dne není uspokojen ani jeden věřitel je zde skutečně něco špatně. Zde bude asi skutečně nejlepší se se všemi listinnými podklady o exekucích a dražbě nemovitosti obrátit na advokáta se žádostí o pomoc v této věci. Kontakt na advokáty je možné najít i na stránkách www. advokatikomora.cz. Pokud se prokáže pochybení kohokoli v této věci mohou se Vaši rodiče po této osobě domáhat u soudu náhrady škody. Nejdříve však bude nutné zjistit co se stalo, kde jsou peníze a proč z nich nebyly uspokojeni i ostatní oprávnění a zbytek peněz nebyl zaslán povinnému. Toto vše by zjistil advokát, který by Vaše rodiče v této věci zastupoval.