Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.732

Exekuce na nového majitele nemovitosti pro dluh původního vlastníka, majitele - je to možné?

Odesláno: 
Otevřeno 1880 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám zájem koupit nemovitost (dva vlastníci 5/6 a 1/6), v případě 1/6 vlastníka, byla vedena dvě exekuční řízení (zástavní právo a exekuční příkaz k prodeji nemovitosti). Vše je u exekutorů uhrazeno a výmaz je na katastru.
Na katastru jsem se, ale dozvěděl: v případě, že budu zapsán jako vlastník nemovitosti, tak další den tam může být vložen jiný exekuční příkaz k prodeji nemovitosti v souvislosti s původním vlastníkem (a já o tom ani nebudu oficiálně informován, pouze přes tzv. "hlídacího psa").
Předpokládám, že bych asi o nemovitost nepřišel (i když nevím).
Vůbec nerozumím tomu, jak může být na katastru zapsán exekuční příkaz k prodeji nemovitosti na "cizí" majetek? Jak lze toto ošetřit, např. v kupní smlouvě, nebo jiným dokladem? Může exekutor nechat dojít k dražbě "cizí" majetek?
Chci se především vyvarovat problémů jako jsou např. návštěvy exekutorů na druhé straně republiky a vysvětlování, že je to můj řádně koupený majetek, ev. dalších soudních "tahanic", utrácení času a peněz.
Moc děkuji za rady.
 
Zdravím Vás, pokud máte zájem o koupi nemovitosti zatížené exekucí, vyčkejte do výmazu všech záznamů od exekutorů v katastru nemovitostí. V kupní smlouvě trvejte na ustanovení o tom, že nemovitost nemá žádné právní vady, exekuce, insolvence, a dále, že proti prodávajícím není vedeno žádné soudní řízení, které by mohlo vést k exekuci na danou nemovitost, s tím, že pokud by tomu tak nebylo, máte právo na odstoupení od smlouvy a na náhradu škody. K první části dotazu uvádím, že plomba se uvádí záznamem v katastru a vlastník nemovitosti se o ní skutečně nemusí dozvědět, proto je žádoucí nechat si své nemovitosti tzv. „hlídat“, těchto služeb je více, ale jsou placené. V případě, že by k tomu došlo byste měl lhůtu 20 dní pro podání námitek, nicméně to by s sebou neslo další náklady v podobě nákladů na právní služby advokáta, dále byste musel podat k exekutorskému úřadu, který exekuci vede návrh na zastavení exekuce dle § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení dle § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), kde byste musel prokázat, že nemovitost je Vaše, což by nebyl problém. Stačilo by přiložit kopii kupní smlouvy, a to raději úředně ověřenou. Následně by mělo dojít k zastavení exekuce na prodej nemovitosti, protože se nejedná o nemovitost povinného.
 
Dobrý den,

moc děkuji za předchozí odpověď. Ještě bych měl jeden související dotaz: Jak dlouho můžou "přicházet" exekuce na majetek (nemovitosti), které má již nový vlastník, ale exekuční příkaz k prodeji "souvisí" s původním majitelem? Resp. když to řeknu laicky: jak dlouho mám být v "pozoru", že se něco může stát? (např. když si bývalý vlastník vezme půjčku za týden po mém zapsání jako nového vlastníka do katastru a za rok proti němu bude v souvislosti s tou půjčkou zahájená exekuce, tak to už ten exekutor snad na můj majetek exekuci "nedá", nebo může? )
Děkuji za skvělé rady.
 
Zdravím Vás, mám za to, že ve střehu bystě měl být cca několik měsíců po změně vlastníka v katastru tak 3 – 4 měsíce. Mám za to, že i exekutoři si údaje v katastru průběžně ověřují, než přistoupí k dražbě nemovitosti