Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.243

Exekuce starobního důchodu a odměny v práci - výpočet exekuční srážky

Odesláno: 
Otevřeno 2184 x
9 odpovědí
 
Dobrý den,
ze starobního důchodu (9104 Kč) jsou mi prováděny srážky na nepřednostní exekuci 485 Kč, tak přednostní 485 Kč od února 2015. 01/2015 jsem nastoupil do zaměstnání - mzda 14.605 Kč čistého.
Od 2.2.2015 jsem v dočasné neschopnosti až dosud od zaměstnavatele jsem dostal nemocenskou 2.862 Kč a z ČSSZ 3.733 Kč za únor. Dne 28.3.2015 mě bylo písemně oznámeno, že od od 4/2015 výplata v květnu, bude plátce důchodu provádět srážky na další nepřednostní exekuci ve výši 2.549 Kč.
Prosím o radu, počítá se příjem mzdy a odměny jako jeden příjem, nebo každý samostatně, mám vyživovací povinnost na 9letou dceru. Snad jsem napsal podstatné, děkuji mnoho za odpověď.
J.
 
Zdravím Vás, na Váš případ se bude aplikovat ust. § 297 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) o několika plátcích mzdy. Zde platí, ža každý plátce mzdy je povinen provádět ode dne, kdy mu bylo doručeno nařízení výkonu rozhodnutí. Takže z důchodu Vám budou i nadále prováděny srážky ČSSZ a z mzdy následně i Vašim zaměstnavatelem. Takže pro účely srážek ze mzdy nebo z jiných příjmů se oba příjmy počítají samostatně a z každého příjmu jsou prováděny srážky.
 
Děkuji za odpověď.
Tedy z u každého příjmu se odečte nezabavitelné minimum?
A důvod proč jsem vás obtěžoval je ten, že z důchodu mi strhli až do minima,
/první i druhou třetinu v plné výši zabavitelnosti a nyní mi píší, že k tomu budou srážet aniž bych měl na důchodu přidáno, o 2,549 více. Tak tomu nerozumím jak je to, navýšilo se o o mojí mzdu, nyní nemocenské, která je v jiné výši než mzda cca o 50% méně.
Tady ale i vy píšete, že by se měla každá částka počítat samostatně.
Pochopil bych, že mi to strhnou ze mzdy potažmo nemocenské, ale proč z důchodu bez navýšení, když je dluh v první třetině v řádu čtyř ciferné a v druhé stejně, předpokládal jsem, že nic z postižitelných třetin mě nevyplácí a najednou to jde zvýšit. nemám se s kým poradit.
Mám soudem nařízené výživné 3,000,- a tak to bude dost těžké oboje splácet, zažádám si o snížení výž. ale jen nerad, přeci jde o dítě.
Děkuji za váš čas.
 
Zdravím Vás, otázkou je, zda není některá z pohledávek vymáhaných exekucí pohledávkou přednostní, to by pak skutečně mohly být na přednostní pohledávku strženy ony 2/3. V této souvislosti mě napadla i další věc, a to sice ta, že nemocenskou, stejně jako důchod vyplácí ČSSZ, a tak prostě sečetli důchod + nemocenskou a provedli srážku. Žádná jiná věc, která by tento postup odůvodnila mě již nenapadla. Nicméně i z nemocenské je možné provádět srážky. Povinnému ovšem vždy musí zůstat tzv. nezabavitelné minimum. Proto bych si na příslušnou správu sociálního zabezpečení zavolala a na tuto věc se jich zeptala.
 
Krásný den,
díky za další info. na ČSSZ jsem byl nejdříve tam mi nic nedokázali říct, proč je to tak, jak píší.
Je tedy podle OSŘ možné důchod a nemocenskou sečíst? Nikde jsem o tom nic nenašel.
Než mě poslali vyrozumění o té srážce 2549, - z každého dalšího důchodu, měl jsem dvě exekuce 1 přednostní (285, -) a druhou nepřednostní (285, -).
Obě byly ČSSZ doručeny ve stejný den mají stejné pořadí,
Tato nová je taky nepřednostní. Navíc v § 280 odst. 1 OSŘ je, že při více pohledávkách se uspokojí z první třetiny zbytku čisté mzdy, bez ohledu na přednostní či nikoli.
Vím je to složité, tak děkuji za váš čas.
 
Zdravím Vás, ano pokud Vám důchod i nemocenskou vyplácí ČSSZ tak se oba příjmy sečtou a z této celkové částky se vypočítají srážky. U přednostních pohledávek se musíte řídit ust. § 280 odst. 2 občanského soudního řádu, takže přednostní pohledávku lze srážek i ze druhé třetiny mzdy (příjmu), u ostatních pohledávek je pak rozhodující den doručení exekučního příkazu jednotlivému plátci (jednotlivým plátcům) mzdy či jiného příjmu.
 
Zdravím Vás, to co je nejasné je, že později doručený exekuční příkaz je uspokojen víc než 4x vyšší sumou, než dřívěji doručený exekuční příkaz, oba jsou nepřednostní. Není to v rozporu s § 280 odst. 3, OSŘ kde se uvádí, že

"Pořadí pohledávek se řídí dnem, kdy bylo plátci mzdy doručeno nařízení výkonu rozhodnutí. Bylo-li mu doručeno téhož dne nařízení výkonu rozhodnutí pro několik pohledávek, mají tyto pohledávky stejné pořadí; nestačí-li částka na ně připadající k jejich plnému uspokojení, uspokojí se poměrně."

Plně uspokojená nebude ani jedna.
I nadále moc děkuji.
 
Zdravím Vás, ano v tomto ohledu máte pravdu, zde by bylo nutné tento postup upřesnit nebo jej vysvětlit. Ono je možné, že dříve byly srážky prováděny jen z důchodu, a to ČSSZ, nyní máte i nemocenskou tak by se měly zvýšit srážky zejména na přednostní exekuci a u nepřednostní by záleželo na míře uspokojení pohledávky přednostní. Pokud by Vám nebyla příslušná správa sociálního zabezpečení schopna svůj postup vysvětlit bude nutné na tuto věc upozornit přímo exekutorský úřad, který vede zejména exekuci přednostní pohledávky a rovněž by nebylo od věci kontaktovat i ostatní exekutory.
 
Zdravím Vás, nemohu než zas poděkovat. Na ČSSD jsem byl i dnes, ale asi už měli v hlavě rákosky a barevné vajíčka. Nebyl nikdo kompetentní k vysvětlení věci. K exekutorům jsem se mailem objednal, nejde to bez toho, . Jeden se mnou zatím nekomunikuje, tak uvidím příští týden. Kdyby se to nedostalo do situace jak jsem psal v minulé zprávě, neobtěžoval bych Vás, myslel jsem, že to má pevně daná pravidla, ale je to specifické.
Přeji klidné Velikonoce. Jestli Vás to, pro možné jiné zájemce, bude zajímat mohu se o to s Vámi podělit.
 
Zdravím Vás, také Vám přeji pěkné prožití Velikonoc. Srážky ze mzdy mají svá pravidla, a ta jsou daná v OSŘ. Nicméně u Vás je problém asi v tom, že úředníci vidí zvýšení příjmu (důchod + nemocenská) a proto došlo k navýšení srážky u poslední exekuce. Dle mého názoru mělo dojít k navýšení srážky zejména u přednostní exekuce, nepřednostní exekuce by se uspokojily z toho co by zbylo, popř. by byly tzv. "v pořadí" a po uspokojení přednostní exekuce by se uspokojovala nepřednostní exekuce u které byl jako první doručen exekuční příkaz a po uspokojení této exekuce by se uspokojovala poslední nepřednostní exekuce. Odpovědi na dotazy jsou veřejné, takže si je může následně kdokoli přečíst. Kdybyste v budoucnu potřeboval pomoc můžete se na nás obrátit.