Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.269

Exekuční zástava na již prodaný pozemek - nemovitost splácena novým majitelem podle smlouvy o smlouvě budoucí

Odesláno: 
Otevřeno 1338 x
1 odpověď
 
12/2014 jsem koupil pozemek na smlouvu o smlouvě budoucí a to na splátky. Pozemek v té době nebyl nijak zatížen jakýmkoliv omezením. Ve smlouvě je dané že přepis na katastru proběhne po splacení celkové částky. 03/2015 vlastník nabídl přepis vlastníka již v následujícím měsíci - 04/2015. Po kontrole na mapách katastru jsem zjistil že 13.3.2015 bylo na pozemek uvaleno exekutorské zástavní právo s dvaceti denní lhůtou a tím pádem je znemožněn přepis či jiná akce na daný pozemek.
Vlastník sdělil že vše řeší, ale mám obavy že tomu tak není. Jak se mohu bránit případné exekuci, již jsem zaplatil dost na splátkách nehledě na práci na zahradě která byla v žalostném stavu.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, jedinou možností je kontaktovat spolu s povinným exekutorský úřad, který do katastru exekutorské zástavní právo vložil a vymáhanou dlužnou částku zcela uhradit. Ať úhradu dlužné částky provede povinný, a to z peněz, které jste mu zaplatil jako kupní cenu pozemku. Pokud by povinný nebyl ochoten toto udělat, tak tuto částku byste mohl uhradit i Vy a ponížit tak o ni celkovou kupní cenu, popřípadě by Vám povinný nějaké peníze vrátil jako přeplatek kupní ceny. Dále můžete i odstoupit od kupní smlouvy, s tím, že se změnily okolnosti (zápis exekutorského zástavního práva v katastru) a po povinném eventuálně žádat náhradu škody za práce na zvelebení zahrady.