Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.089

Pošta od exkutora pro tchýni chodí snaše - jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 2730 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
vdala jsem se a s manželem bydlíme v bytě, který je v mém osobním vlastnictví. Začala mi chodit pošta pro manželovu matku, kterou já jsem osobně nikdy neviděla a neznám ji.
Daná tchýně má dluhy, které neřeší a já se ptám, zda mi může do bytu přijít exekutor. Ona s námi nikdy nebydlela, a ani zde nemá doručovací adresu ani trvalý pobyt. Nikdy u nás nebyla.
Nevím, kde soudy a právníci přišli na to, že by tu měla bydlet.
Děkuji předem za pomocnou radu.
 
Zdravím Vás, je otázkou proč jsou písemnosti Vaší tchýně doručovány na adresu Vašeho trvalého pobytu. Nejmenujete se náhodou stejně? Pokud by exekutor zvolil v této věci exekuci prodejem movitých věcí šel by jako první na adresu trvalého pobytu (bydliště) Vaší tchýně, pokud by se tam nezdržovala je možné, že by navštívil i Vás s manželem. V tomto případě je dobré vykonavateli (pracovníkovi exekutora) říci, že u Vás tchyně nebydlí a nikdy nebydlela a nemá u Vás ani žádný majetek. Dále Vám doporučuji, abyste měli co nejvíce dokladů (faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, směnou) od zařízení bytu, aby bylo jasné, že věci jsou Vaše nebo manžela a nikoli tchýně a z tohoto důvodu tedy nemohou být zabaveny, navíc se jedná o Váš byt, což dokážete i výpisem z katastru nemovitostí, v případě nouze je možné použít i fotografie zařízení bytu z doby před exekucí, případně by nebylo od věci sepsat i čestné prohlášení o tom, že se Vaše tchýně u Vás dlouhodobě nezdržuje a nemá zde ani žádný majetek. Čestné prohlášení opatřete svým úředně ověřeným podpisem a bylo by dobré, aby toto čestné prohlášení sepsal i Váš manžel. Závěrem uvádím, že věci, které se nezabavují jsou upraveny v ust. § 321 - § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud by přesto došlo k zabavení Vašich věcí bylo by nutné podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, a to do 30 dní ode dne, kdy k zabavení věcí došlo, a k tomuto návrhu připojit doklady, které prokazují, že se jedná o Vaše věci nebo o věci Vašeho manžela a nikoli Vaší tchýně.