Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.622

Bezhotovostní platba na bankovní účet v exekuci

Odesláno: 
Otevřeno 1392 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
obracím se na Vás paní magistro s dotazem, jak mám postupovat v případě zaslání bezhotovostní platby na účet, který je v exekuci.
Můj obchodní partner si nechal zaplatit na svůj účet vedený u AirBank, který má v exekuci částku 2.500 Kč. Načež sdělil, že účet není jeho a za zboží musím zaplatit na jiný účet UniCredit. Platbu z AirBanky odmítnul vrátit, proto předáno na Policii. Pro nízkou částku řešeno na přestupkovém oddělení v Hostivících. Kde došlo k odložení případu, s tím, že se neprokázal úmysl. Posléze jsem zjistil, že účet je v exekuci. Je nějaká možnost, že bych své peníze ještě někdy viděl?
Po zjištění, že účet u AirBanky není dle vyjádření mého partnera jeho, jsem odeslal ještě jednu platbu, kde ve správě pro příjemce bylo uvedeno, že platby je omyl a žádám o navrácení platby.
Dle vyjádření banky, je účet u AirBank zřízen osobou mého partnera a zda je na účtu exekuce a kdo ji má nastarost mi banka ani policie nesdělí.
Děkuji za info KK
 
Zdravím Vás, pokud máte doklady o tom, že jste platbu poukázal na účet Vašeho obchodního partnera (nyní povinného), tedy na účet jehož číslo Vám povinný jako účet kam má být platba poukázána sám sdělil, a povinný Vám tuto platbu nevrátil (asi proto, že si ji vzal soudní exekutor), tak jste peníze Vašemu obchodnímu partnerovi (povinnému) řádně zaplatil. Pokud jste platbu poukázal i na druhý účet k Uni Credit Bank máte možnost tuto částku, tedy 2.500,- Kč vymáhat po Vašem obchodním partnerovi soudní cestou, a to žalobou s návrhem na vydání platebního rozkazu. Pokud Vám banka sdělila, že účet u AirBank, na který jste platbu poukázal patří Vašemu obchodnímu partnerovi tak jste pohledávku vůči Vašemu obchodnímu partnerovi řádně uhradil. Skutečnost, zda je na účet vedena exekuce se nedozvíte, neboť pracovník banky by tak porušil bankovní tajemství a měl by velké problémy v práci, kdyby se to zjistilo a toto nikdo riskovat nebude.