Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.368

Zrušení penzijního pojištění exekutorem neoprávněně - trestní oznámení na exekutora

Odesláno: 
Otevřeno 2050 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
exekutor neoprávněně zrušil mé penzijní pojištění a chce pouze vrátit peníze. Bohužel s tímto postupem nejsem zcela spokojen, jelikož mě nikdo o exekuci neinformoval a exekutor již v minulosti exekuci inkasoval.
Chtěl bych podat trestní oznámení na exekutora, který inkasuje platby 2x a více.
Šlo o nesprávný postup.
 
Zdravím Vás, postup kdy exekutor nejprve zablokuje bankovní účet nebo vybere peníze z pojištění povinného je obvyklý. Povinný je o všem informován až následně. Jde zde o to, že kdyby byl nejdříve informován povinný a následně by exekutor přikročil např. k výběru peněz z penzijního připojištění, stavebního spoření tak by hrozilo, že by povinný ihned svůj majetek z těchto účtů převedl jinam a exekutor by nic nedostal. Nicméně pokud se jedná o exekuci, která již byla v minulosti uhrazena určitě bych nejprve písemně, a to formou doporučeného dopisu s dodejkou o této skutečnosti informovala dotyčný exekutorský úřad. Jako přílohu tohoto sdělení bych přiložila i exekuční příkaz od první exekuce, usnesení o ukončení exekuce a dále i výpisy z účtů či jiné důkazy z nichž vyplývá, že první exekuce byla již zcela uhrazena a že částka z penzijního spoření je tedy vymáhána neoprávněně a že celá tato částka patří jen Vám. V tomto případě můžete buď podat žalobu k soudu o náhradu škody, těžko říci, zda by trestní oznámení bylo úspěšné, zde by se musel prokázat úmysl exekutora či dotčených pracovníků exekutorského úřadu, kteří mají druhou exekuci na starosti Vás poškodit. Je také možné, že se jedná o pochybení oprávněného, který opět podal návrh na nařízení exekuce ačkoli již dlužná částka včetně příslušenství byla zcela vymožena. Dále je otázkou, zda byla 2x vymáhána stejná pohledávka na základě stejného exekučního titulu pro stejného oprávněného. Proto bych nejprve kontaktovala příslušný exekutorský úřad.
 
Dobrý den,
s příslušným exekutorem jsem se již spojil a ten navrhl, že mám zažádat u nich o přeplatek a to mi bylo sděleno ne příliš slušným jednáním. Toto reseni se mi bohužel nelíbí, jelikož exekuci vymaha po druhé jeden a ten samý exekutor a ani o tom neví. Jeho jednáním jsem přišel samozřejmě o veškerou státní podporu na penzijním pojištění a to nemluvím o psychické újmě spojenou s řešením problému, který vlastně není ani můj.
Žádám tedy spíše o radu co nejrastyčtějšího rázu neboť se mi toto nestalo poprvé a již nehodlám trpět neomalenost českých exekutorů, kteří si v našem státě dělají co chtějí.
Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, dále je možné se s písemnou stížností obrátit přímo na Exekutorskou komoru České republiky. K písemné stížnosti v kopiích přiložte exekuční příkazy a všechny listiny od obou exekucí vedených u tohoto exekutora. Pracovníci Exekutorské komory exekutora navštíví a podívají se do obou exekučních spisů, z těchto spisů si mohou pořizovat i kopie a věc může skončit i kárným řízením proti exekutorovi. Počítejte však s lhůtou cca 2 měsíce než Vás Exekutorská komora uvědomí o výsledku prošetření Vaší stížnosti. Dále se můžete domáhat žalobou u soudu na náhradu škody po příslušném exekutorovi. Navíc je možné, že Vám bude škoda uhrazena i dobrovolně, a to z pojištění exekutora, které má pro tyto případy sjednané. Pokud byste měl za to, že Vám škoda byla způsobena úmyslně je možné na policii podat i trestní oznámení, ale to vidím skutečně až jako krajní prostředek řešení, úmysl se v těchto věcech těžko prokazuje.