Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.644

Exekuce na družstevní byt, exekuce na byt SVJ - postup, informace

Odesláno: 
Otevřeno 4326 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mohu Vás, prosím, poprosit o odpověď na následující dotaz?
Jak by probíhala exekuce v případě zadluženého vlastníka bytu ve společenství vlastníků a jak v případě člena družstva?
Mám na mysli jeho velký dluh, ne vůči družstvu nebo společenství.
Je má doměnka, že v případě vlastníka přijde vlastník o byt a o podíl na společném vlastnictví, ale společenství se to nedotkne a v případě družstva přijde člen družstva o družstevní podíl a dále se bude exekutor hojit i na kolektivním vlastnictví člena v družstvu správná?
Moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, bude-li exekuce prodejem nemovitostí u nemovitosti v domě, ve kterém je společenství vlastníků, tak dotyčnému vlastníkovi hrozí, že by přišel o byt, z ceny bytu by se uhradily dluhy tohoto vlastníka a nový nabyvatel bytu by se stal nejen vlastníkem bytu, ale i členem společenství vlastníků. V případě družstevního bytu, záleží, zda je člen družstva i vlastníkem bytu či nikoli. Družstevní podíl reprezentuje míru účasti člena družstva na hospodaření družstva a proto by se v tomto případě dražba dotkla i příslušného družstevního podílu konkrétní osoby, které by se exekuce týkala. Ostatně v tomto případě by daný družstevní podíl mohlo vydražit i samo bytové družstvo a nový nabyvatel by se stal i členem družstva. Nicméně zde záleží i na stanovách konkrétního bytového družstva. Z tohoto důvodu jsou byty v družstevním vlastnictví mnohem levnější než byty, které jsou spravovány v rámci společenství vlastníků.
 
Dobrý den,
moc děkuji za promptní odpověď,
mohu, prosím, ještě dotaz upřesnit?
Exekuce ve SVJ odpovídá mé doměnce.
K družstvu, člen družstva není vlastníkem. Družstevní podíl nedpovídá (v tomto případě) tržní hodnotě bytu a je to podíl na koupi domu. Cena byla stanovena před 15 lety a ještě tam byla 40% sleva. Jedná se mi o to, zda má exekutor možnost rozdíl mezi družstevním podílem a dluhem vymáhat i po družstvu.
Jsem členem představenstva družstva a jsem jediný v představenstvu, kdo má zájem o převod bytů do vlastnictví a tak sháním argumenty pro i proti.
Ještě jednou děkuji.
 
Zdravím Vás, v tomto případě, kdy člen družstva není vlastníkem bytu by byl exekučně zabaven jeho členský podíl, který by byl prodán v dražbě. Je docela možné, že cena za kterou by byl tento družstevní podíl prodán by nedostačoval ani k uspokojení pohledávky oprávněného. V tomto případě by exekuce na majetek povinného pokračovala dále. Mám za to, že exekutor nemůže vymáhat dluhy povinného po bytovém družstvu, neboť bytové družstvo není v této exekuci povinném (s výjimkou manžela povinného u dluhů vzniklých za trvání manželství). Exekuce se vymáhá pouze a výhradně po povinném, družstvo by tímto nemělo být ohroženo. Osobně se domnívám, že vlastnit byt v osobním vlastnictví je vždy lepší než vlastnit pouze členský podíl v bytovém družstvu, neboť členský podíl představuje míru účasti každého z členů družstva na hospodaření družstva.