Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.922

Odmítnutí dědictví dlužníkem pro exekuci - vliv na další dědice stejného majetku (nemovitosti)

Odesláno: 
Otevřeno 1814 x
1 odpověď
 
Jsem účastníkem dědického řízení společně s mým bratrem, který má několik exekucí a chce odmítnout svůj dědický podíl, který by tedy připadl mně. Jde mu o to, aby nemovitost nešla do dražby (v podstatě vůbec nechce uspokojit své věřitele, kterých má několik). Chce, abych poté nemovitost prodala a vyplatila ho jaksi "mimo", aby mu částku nezabavili exekutoři. Stále opakuje, že má právo na odmítnutí dědictví a vůbec nebere v potaz, že exekutoři mohou podat žalobu na určení neplatnosti právního úkonu. Ostatně v tomto ho podporuje svým názorem i notářka, která vykonává dědické řízení, je toho názoru, že má ze zákona právo odmítnout svůj dědický podíl, tudíž není přípustná žaloba na určení neplatnosti právního úkonu.
Mimo jiné s bratrem mezi sebou nemáme dobré vztahy, takže s ním není domluva žádná. Proto by mě zajímalo, jak v takovéto situaci budu ochráněna já, když on odmítne dědictví a exekutor podá na mne žalobu. Jak je možné, že by exekutor podal žalobu na mne a já bych poté měla problémy? Přece nemohu za to, jaké rozhodnutí udělá můj bratr, zda dědictví odmítne nebo ne.
Já mám svůj zákonný podíl, jeho podíl ani jeho dluhy mne nezajímají a nechci s nimi mít nic společného. Mám v této situaci nějaké možnosti, jak se mohu ochránit proti případné žalobě (nebo celkově proti odmítnutí dědického podílu mým bratrem, protože z toho plynou problémy)?
Moc děkuji za odpověď!
 
Zdravím Vás, ano Váš bratr má právo odmítnout dědictví, nicméně má exekuce a proto by se neměl vzdávat majetku, který by mu měl připadnout v rámci dědického řízení. Tento krok by mohl být posouzen jako trestný čin zkrácení věřitele. Pokud nechcete problémy je možné, že se buď o věci poradíte s advokátem nebo kontaktujete přímo exekutorský úřad, který provádí nějakou exekuci na majetek Vašeho bratra a tuto situaci s nimi proberete. Ano máte pravdu i v tom, že by následně mohla být podána i žaloba ba určení neplatnosti právního úkonu. Možná bych tuto věc probrala přímo s exekutory. Obávám se, že Vám nic jiného v tuto chvíli neporadím.