Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.968

Auto napsané na jinou osobu a exekuce - může exekutor zabavit auto které exekuovaný dlužník splácí za jiného?

Odesláno: 
Otevřeno 1965 x
1 odpověď
 
Můj kamarád měl kdysi exekuci, když vše splatil potřeboval si koupit auto, udělali jsme spolu písemnou dohodu (bez ověření pouze svědek), že já jako solventní osoba si vezmu auto na splátky, které mi kamarád řádně splácí (ještě zbývá 48 splátek) a po zaplacení se auto přepíše na něj. Auto užívá on, já mám svoje.
Nyní začaly chodit exekuce na mého manžela ohledně dluhů o kterých jsem nevěděla. Již mám exekuci na plat. Lze nějak auto kamaráda bezpečně ochránit aby ho exekutor nesebral? Můj manžel nemá řidičský průkaz.

A druhá otázka musí mi exekutor zabavit auto, které užívám každý den i v zaměstnání, když ho dlužník (manžel) prokazatelně nemůže užívat?

Děkuji za odpověď
 
/Zdravím Vás, pokud automobil denně užíváte k cestám do zaměstnání a pokud byste se do zaměstnání dostala i jinak vlakem, autobusem, ale třeba o hodně později, popřípadě, pokud pracujete na směny a na čas nástupu byste se do práce nedostala autobusem ani vlakem automobil Vám nemůže být zabaven. Skutečnost, že denně dojíždíte do zaměstnání osobním automobilem si nechejte písemně potvrdit od zaměstnavatele. automobil nemůže manžel jako neřidič používat takže mám za to, že zde by k zabavení auta dojít nemělo, a to s ohledem na dikci ust. § 322 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.). Je otázkou, zda by u exekutora uspěla Vaše písemná dohoda s kamarádem, u někoho ano, u jiného exekutora třeba ne. Ve prospěch této dohody svědčí to, že automobil užívá Váš kamarád a skutečnost, že kamarád plní dohodu by se dala prokázat i výpisy z účtů, ze kterých bude zřejmé, že kamarád tuto půjčku řádně splácí. Nicméně zde skutečně záleží na posouzení exekutorem.