Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.945

Uhrazený, zaplacený dluh a registr Solus - věřitel (Intrum juristica) zaplacení dluhu popírá

Odesláno: 
Otevřeno 3176 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dluh O2 - 2012 nám přišel dopis od Intrum Justica s. r. o. , kde po nás vymáhali částku přes 8.000.-, kterou jsme dlužili O2. Částku jsme ihned zaplatili a k žádné exekuci nedošlo. Teď jsme si chtěli brát hypotéku, ale neprošli jsme kvůli Solusu, protože tato částka byla v Solusu uvedená jako neuhrazená. Volali jsme do O2 a tam nám řekli, že zaplacená není, tak jsme volali do společnosti Intrum Justica s. r. o. , která pohledávku po nás vymáhala, oznámili mi, že to je už stará záležitost, že už to nedělají a nic o tom neví a odmítali se se mnou bavit. Složenku i číslo účtu máme správně a nevíme co teď s tím. Kdyby to nebylo zaplacené, tak by nám pochopitelně přišla exekuce, ale k ničemu takovému nedošlo. Můžete mi poradit jak to řešit? Obě společnosti nám tvrdí, že jsme to nezaplatili a tu částku po nás požadují.
Dále vznikl ještě jeden dluh u O2 o kterém jsme nevěděli a o kterém nás nikdo neinformoval, zjistili jsme to zase až po výpisu ze Solus. Psali jsme jim o co se jedná apod. , že o ničem nevíme a že nás nikdo neinformoval a poslali nám vyúčtování a je tam přehled neuhrazených vyúčtování z roku 2011 a poslední vyúčtování má splatnost 15.3.2012, což je už promlčené. Můžete mi poradit jak máme pokračovat dála jak řešit tuto promlčecí lhůtu? Děkuji mnohokrát za Vaše brzké vyjádření
 
Zdravím Vás, jako první se vyjádřím k platbě dluhu O2 po výzvě Intrum Iustitia s. r. o. Pokud máte k dispozici doklad o úhradě této částky zašlete jej v kopii jak O2 tak společnosti Intrum Iustitia s. r. o. Stačí výpis z účtu, raději jděte i na pobočku banky, kde by Vám výpisy z roku 2012 měla na základě Vaší žádosti poskytnout.
K druhému dluhu uvádím, že promlčecí doba za doby platnosti starého občanského a obchodního zákoníku byla dvojí, a to 3 roky od splatnosti pohledávky pro pohledávky v režimu zákona 40/1964 Sb. občanský zákoník (ve znění do 31.12.2013) a 4 roky pro pohledávky obchodně právní dle režimu obchodního zákoníku. Pokud jste tedy neměla smlouvu s O2 jako podnikatel či OSVČ, tj. na identifikační číslo měla by být pohledávka O2 z roku 2011, resp. splatná 15.3.2012 promlčena, pokud se jednalo o smlouvu o účastnické číslo zákazníka, který podnikal nebo byl OSVČ promlčecí doba je 4 roky. Pokud se jedná o promlčenou pohledávku můžete být zcela v klidu. Pokud by na Vás byla v této věci (promlčené pohledávky) podána žaloba a byl vydán platební rozkaz, tak proti platebnímu rozkazu podejte odpor a do odporu napište, že pohledávka žalobce je již promlčena, mám za to, že více dělat nemusíte. Co se týká hrozeb exekucemi od různých "vymáhacích" společností je dobré vědet, že samotné včasné neuhrazení pohledávky na základě výzvy, která bývá ne vždy zcela určitá vede k exekuci. K exekuci je nutný exekuční titul, kterým je soudní rozhodnutí, tj. platební rozkaz, rozsudek, eventuálně i rozhodčí nález, takže exekuci v těchto případech předchází většinou soudní řízení, ve kterém se můžete bránit. Pokud Vám v budoucnu bude doručena taková výzva a Vy si nebudete jisti, zda společnosti skutečně dlužíte bude nejlepší když vyhledáte advokáta, který Vás bude zastupovat a případně Vás bude bránit Vaše práva i proti inkasním společnostem.