Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.617

Exekuce na ručitele hypotéky, hypotečního úvěru - jak se bránit blokování splátek hypotéky?

Odesláno: 
Otevřeno 1264 x
1 odpověď
 
Zdravím,
mám hypotéku na kterou mám ručitele se kterým mě pojí pouze podpis na smlouvě. Nyní na něho byla uvalena exekuce a já nemůžu dál platit pravidelnou měsíční splátku, jelikož je každá platba zablokovaná. Ja tato exekuce oprávněná, mohu se nějak bránit? U banky jsem podal návrh na vyjmutí dlužníka ze smlouvy, ale když to dlužník nepodepíše? Naskakují mi každý den penále za neuhrazenou splátku! Mohu podat stížnost na neoprávněnou exekuci a kde? díky
 
Zdravím Vás, nejjednodušší by bylo dohodnout se s ručitelem na jeho vyškrtnutí ze smlouvy a nahradit jej nějakým solidnějším ručitelem. Pokud by to odmítal mám za to, že byste jej mohl žalovat o náhradu škody.
Ohledně exekuce uvádím, že bych podala návrh na zastavení exekuce vůči Vaší osobě dle § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu. V návrhu uveďte, že exekuce byla nařízena na majetek povinného a Vy, že nejste povinný v této exekuci, přesto jste jí citelně postižen. Tento návrh podejte přímo exekutorskému úřadu, který tuto exekuci vede.