Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.238

Exekuce obchodního podílu s.r.o. a vyloučení obchodního společníka s.r.o.

Odesláno: 
Otevřeno 3046 x
1 odpověď
 
Původní dotaz + odpověď: Dobrý den, ve společnosti s. r. o. jsme 3 společníci (zákl. kapitál 200.000 Kč, podíly 34, 33 a 33%). Na obchodní podíl jednoho společníka (34%) byla uvalena exekuce v březnu 2014 a v únoru 2015 vydal exekutor nabytí právní moci a doložku provedení exeluce. Se společníkem jsme se zbylí dva společníci rozešli v ne zrovna dobrém a v tuto chvíli se s námi odmítá bavit. Problém zde nastává v tom, že společnost byla zakládána skrze firmu specializující se na zakládání společností a základní kapitál tak složila (a zase vybrala zpět) tato společnost. Jakým způsobem postupovat aby došlo k uspokojení strany exekutora a uvolnění obchodního podílu v náš prospěch tak, aby se zde neoperovalo s častkou ze základního kapitálu odpovídající společníkově podílu, kterou samozřejmě nemáme k dispozici. Děkuji za odpověď.
O: Zdravím Vás, pokud máte zájem o obchodní podíl postižený exekucí, bude nejlepší kontaktovat přímo exekutorský úřad, který exekuci postižením obchodního podílu Vašeho společníka provádí a dohodnout se přímo s nimi na podmínkách odkoupení tohoto obchodního podílu. Mám za to, že by zde neměl být problém. Současně nebude od věci dotázat se na celkovou výši pohledávky. Obchodní podíl Vašeho společníka, který je postižen exekucí by byl prodán v dražbě zájemci o tento podíl, a z ceny, za kterou by byl tento podíl vydražen by byla uspokojena pohledávka oprávněného a náklady exekuce s odměnou exekutora.
------
Znovu dobrý den,
s exekutorským úřadem jsem jednal, po nějaké domluvě vydal exekutor právě nabytí právní moci a doložku ke které mi v emailu mimo jiné sdělil toto:

"Na základě této skutečnosti by společnost měla na základě účetní uzávěrky zjistit hodnotu obchodního podílu povinného a tuto hodnotu vyplatit soudnímu exekutorovi (o této skutečnosti též soudního exekutora vyrozumět). Na základě tohoto postupu by se měl obchodní podíl povinného uvolnit."

A dle tohoto právě nevím jakým způsobem jej vyplatit nebo co udělat, aby se zde nevztahovala částka 68.000 Kč ze základního kapitálu i vzhledem k tomu, že celková výše exekuce (tuším že i s odměnou exekutora) je cca 38.000 Kč. Jak tedy dále postupovat a co udělat?
velmi děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud nejste schopni určit hodnotu obchodního podílu sami na základě dat z účetní závěrky, bude nejlepší když budete kontaktovat soudního znalce, který obchodní podíl společníka ocení. Mám za to, že hodnota obchodního podílu je variabilní a hodnotu obchodního podílu nelze určit jako základní kapitál děleno počtem společníků. Zde se musí vycházet i z účetní závěrky, rozvahy a výkazu zisků a ztrát. Popřípadě tento dotaz směřujte i na kolegu, který se zabývá obchodním právem.