Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.808

Dluhy vzniklé v manželství manželem - exekuce na manželku po rozvodu manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1182 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel během manželství nadělal dluhy - soukromé půjčky, zdravotní pojištění - VZP, OSSZ jako OSVČ. Rozvedli jsme se a v majetkovém vypořádání SJM máme uvedeno, že nemáme společné závazky a pohledávky spadající do SJM. Mohou dlužníci po mě chtít polovinu dluhů?
Již jsem čelila exekuci od zdravotní pojišťovny VZP, podala jsem návrh na částečné zastavení a bylo mi vyhověno s odůvodněním na § 262 a odst. 2 o. s. ř. z důvodů uvedeného v § 268 odst. 1 písm. h) o. s. ř.
Zajímalo by mě, co to pro mě znamená, jestli tento dluh pro mě skončil nebo budou po mě požadovat polovinu. Uskutečnil se rozvod manželství s mým manželem.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, exekuce od VZP pro Vás skončila jejím zastavením. Mám za to, že pokud máte v majetkovém vypořádání SJM výslovně uvedeno, že nemáte společné závazky a pohledávky spadající do SJM neměl by po Vás nikdo nic vymáhat, a pokud by se tak stalo je nutné podat návrh na zastavení exekuce dle § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a k tomuto návrhu připojit právě majetkové vypořádání SJM, následně by měla být exekuce proti Vám zastavena. Před exekucemi Vás ochrání právě ono majetkové vypořádání SJM, které je i důvodem zastavení exekuce proti Vaší osobě za dluhy manžela u VZP ČR.