Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.425

Promlčení dluhu v exekuci, výše nákladů exekuce v čase

Odesláno: 
Otevřeno 1171 x
1 odpověď
 
Prosím mám dotaz.
Je pravdou, že pokud 10 let není splácena exekuce, po této době dlužná částka promlčí, a nelze již vymáhat? Narůstá prosím dluh u exekučního dluhu nebo částka, kterou požaduje exekutor je neměnná?
Omlouvám se, ale setkala jsem se s tímto názorem,
což si myslím osobně, že je nemožné.

Mojí přítelkyni dcera, jež má exekuci 30.000 Kč za
zdravotní pojištění, nesplácí a splátkový kalendář
nedodržuje. Trvalý pobyt (trvalé bydliště) má na úřadě, do práce nechodí. Kalkuluje s tím, že dluh po deseti letech promlčí a když ne tak, že dlužná částka se nezvýší.
S exekutorem nekomunikuje toulá se a schovává před věřiteli i exekutorem.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, tento názor je velice rozšířen mezi veřejností je však mylný. Exekuce končí až zastavením exekuce, nikoli promlčením. Promlčuje se pouze doba na vymáhání pohledávky exekucí nebo výkonem rozhodnutí soudem. Oprávněný má 10 let od právní moci na to, aby pohledávku, kterou mu povinný nezaplatí na základě pravomocného a vykonatelného exekučního titulu po povinném vymáhal buď exekucí (u soukromého exekutora) nebo výkonem rozhodnutí (u soudu). V době kdy je již vedena exekuce nejsou promlčecí doby. Takže exekuce se nepromlčuje, může být jen ukončena. Mám za to, že známá Vaší dcery kalkuluje se zastavením exekuce pro nemajetnost povinného dle § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), popřípadě, že zastavení exekuce navrhne sám oprávněný, tedy zdravotní pojišťovna. Obecně tedy navyšuje se dlužná částka o příslušenství pohledávky (úroky z prodlení a náklady exekuce, čím více úkonů exekutor ve věci činí, tím vyšší jsou náklady exekuce a dále i odměnu exekutora). Odměna exekutora se však počítá z vymožené částky. Stačí Vám tato informace.