Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.754

Jednorázová platba od zaměstnavatele v době exekuce jinému věřitelskému subjektu

Odesláno: 
Otevřeno 1197 x
3 odpovědi
 
Pěkný den,
chtěla jsem se zeptat, jestli v době, kdy mi zaměstnavatel řádně strhává exekuční srážku ho mohu požádat o jednorázovou platbu dluhu u jiné společnosti. Mám blokaci i účtu. A vlastně tím předejít dalšímu řízení, nevím jestli je tohle možné a když ano, jak správně postupovat,
děkuji.
 
Zdravím Vás, tady bude nutné uvědomit i exekutora, neboť on je tím, komu jsou srážky ze mzdy poukazovány, takže se snažte domluvit jak s exekutorem tak i se zaměstnavatelem. Nebo můžete zkusit požádat o pomoc s touto platbou někoho známého v případě, že by Vám nebylo vyhověno. Exekuce srážkami ze mzdy jsou totiž určeny výlučně k vymožení pohledávky ke které byl exekuční příkaz vydán a exekutor tomuto asi příliš nakloněn nebude a když zaměstnavatel nesrazí tu částku, kterou srazit měl porušuje tím povinnost mu danou exekučním příkazem. Nicméně za zkoušku nic nedáte. Je tedy pravděpodobné, že budete muset hledat i jiné řešení. K blokaci účtu uvádím, že mlžete požádat banku, u které je veden zablokovaný účet o výplatu nezabavitelné částky, tj. dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Banka této žádosti dle § 304a občanského soudního řádu (zákona č. 99/1963 Sb.) vyhoví a tuto částku Vám vyplatí. Tento postup však můžete využít pouze jednou po celou dobu vední exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tom by Vás měl exekutor poučit. Doufám, že Vám tato informace pomůže.
 
To chápu, ale já tím nemyslela porušovat splátky u exekutora, ale zaplatit to z toho, co mi zbude. Zbytek mi zaměstnavatel posílá na účet. Ta částka není velká a zvládla bych to. Exekutor nemá přece nárok na celou výplatu. Zdá se mi to jako reálné řešení a ušetření dalších výdajů.
 
Zdravím Vás, tak to by bylo řešení. Exekutor má nárok jen na část mzdy, kterou mu poukazuje Váš zaměstnavatel. To jak naložíte se zbylou částí mzdy je již čistě Vaše věc. Takže ano, takto to udělat můžete. Měla jsem za to, že chcete, aby jedna srážka ze mzdy byla poukázána jinému věřiteli.