Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.293

Pobírání důchodu jako důvod nezastavení exekuce (oprávněnost exekuce před rozhodnutím Nejvyššího soudu)

Odesláno: 
Otevřeno 1404 x
5 odpovědí
 
Přeji pěkný den,
žádala jsem o zastavení exekuce (směnka z podnikání), ale protože jsem se 03/2014 odvolala k nejvyššímu soudu, (žádám jen o spravedlivý proces, nikoli rozhodnutí na základě směnky). Tak jsem se nyní na soudu dozvěděla, že dokud nerozhodne Nejvyšší soud, nemají na základě čeho rozhodnout o zrušení exekuce. Jsem nezaměstnaná, zjišťovala jsem si předčasný důchod předběžně mi vypočítali důchod cca 8.000 Kč. Když dostanu důchod, nebude to zase důvod pro který nezastaví exekuci, protože budu mít příjem? A kolik by mi zůstalo z důchodu, jsem sama.
Děkuji
 
Zdravím Vás, z Vašeho dotazu vyplývá, že Vám jde o sdělení jak vysoká je nezabavitelná částka při exekuci, když je v domácnosti jen jednotlivec. K tomu Vám sděluji, že v roce 2014 bylo nezabavitelné minimum pro jednotlivce stanoveno na 6.189,- Kč. V roce 2015 však bude tato částka o něco nižší. Se směnkami u soudu je problém, neboť směnka je abstraktní cenný papír a směnečné námitky dlužníka jsou značně omezené. Proto Vám doporučuji, abyste se směnkám v budoucnu raději vyhnula.
 
Děkuji Vám, povězte, co si myslíte o tom zastavení exekuce, pokud si vyřídím předčasný důchod? Exekuce je z roku 2002, jedná se cca o 1mil. , pokud by dostávali měsíčně 1.8tis. , měsíčně, je šance, že exekuci zastaví nebo spíš ne? děkuji
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekučním titulem je ve Vašem případě právě rozhodnutí soudu, které jste napadla dovoláním. Návrh na zastavení exekuce tedy podejte až po rozhodnutí Nejvyššího soudu o dovolání. Je totiž možné, že Nejvyšší soud exekuční titul zruší. Zrušení exekučního titulu je důvodem k zastavení exekuce dle § 268 odst. 1 písm. b) občanského soudního řádu. Jinak mám za to, že pokud se jedná o exekuci na cca 1.000.000, - Kč a Vy budete mít jen důchod cca 8.000,- Kč a nemáte např. nemovitosti (chatu, chalupu, pole, zahradu, stavební pozemek, les, .), dražší automobil, obchodní podíl v obchodní společnosti, tak bych návrh na zastavení exekuce dle § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) pro nemajetnost povinného (§ 268 odst. 1 písm. e) zákona č. 99/1963 Sb. , občanského soudního řádu) určitě podala. K návrhu bych připojila potvrzení o Vašich veškerých příjmech (výměr důchodu, sociální dávky, .) a poslala bych jej exekutorovi. Dále můžete podat i návrh na odklad exekuce dle § 54 exekučního řádu ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu. Nicméně zde je nutné, aby se povinný ocitl přechodně bez své viny v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něj nebo příslušníky jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem exekuce vážně poškozen. K návrhu bych opět připojila potvrzení o Vašich veškerých příjmech (výměr důchodu, sociální dávky, .) a poslala bych jej exekutorovi. Šance na úspěch je vždy, jen je těžké odhadnout jak velká je, ale být Vámi určitě bych to zkusila, ale až po rozhodnutí Nejvyššího soudu.
 
Děkuji, vážím si Vaší pomoci.
 
Zdravím Vás, není zač. Od toho jsme tady. Kdybyste cokoli potřebovala, můžete se na nás obrátit.