Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.837

Obmeškalý vydražitel bytu a exekuce na původního majitele bytu - exekutor chce rozdíl vydražené částky

Odesláno: 
Otevřeno 1148 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
exekutor chce po 5 letech po obmeškalém vydražiteli rozdíl mezi částkou vydraženou původně a částkou vydraženou skutečně? Jedna se o byt, který vydražila moje dcera, zaplatila jistotu a nakonec se rozhodla, že odstoupí.
Předpokládala, že jistota stačí na výdaje. Další dražba se konala po 6 měsících, být byl vydražen o 200 tisíc korun níže.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, zde upozorňuji na skutečnost, že jistota se platí, aby se člověk mohl zúčastnit dražby nemovitosti, pokud nemovitost vydraží uhradí rozdíl mezi jistotou a cenou nemovitosti za kterou ji vydražil. Jen se zeptám, zda Vaše dcera odstoupila včas, tj. do 14 dní od dražby nemovitosti. Pokud by Vaše dcera odstoupila včas mám za to, že dražba se ruší a musí se konat nová dražba. Pokud by Vaše dcera včas neodstoupila a ani dodatečně nedoplatila rozdíl mezi jistotou a cenou za kterou nemovitost v dražbě pořídila nebyla by zapsána ani jako vlastník do katastru nemovitostí. Z jakého důvodu je tato částka exekutorem požadována? Jako náhrada škody mezi částkou, kterou původně nabídla Vaše dcera a částkou za kterou byla nemovitost skutečně vydražena? Mám za to, že tomu tak je. Nicméně pokud se dražba, kterou nemovitost vydražila Vaše dcera konala před více než 3 lety, mám za to, že nárok je promlčen a vznesla bych tedy námitku promlčení. Domnívám se, že věc je vedena u soudu, a pokud ano, tak vzneste námitku promlčení nároku exekutora, nicméně je pravdou, že exekutor by v tomto případě měl mít nárok na náklady opakované dražby, nicméně je měl uplatnit včas.