Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.057

Rozdělení, pořadí pohledávek exekuce - kdy se platí úroky a kdy náklady exekuce?

Odesláno: 
Otevřeno 1848 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtěl jsem se informovat ohledně rozdělení mnou poslaných splátek exekutorovi.
Dlužnou částku (bez úroků) jsem uhradil okamžitě jak jsem se dozvěděl o exekuci. Následně jsem splácel 1000 Kč jak jsme se dohodli s exekutorem.
Po telefonickém rozhovoru mi bylo sděleno že zbývá uhradit pouze úroky, tím pádem mi nebude částka narůstat. Po 3letech splácení jsem zažádal u společnosti, které se úroky platí o prominutí zbývajícího dluhu. S vědomím že už splácím pouze úroky. Bylo mi zděleno že úroky jsou uhrazeny, že zbývá uhradit náklady na vymáhání. Prosím o informaci zda je nějakým zbůsobem stanoveno co se z mnou poslaných splátek hradí jako první nebo zda je to na rozhodnutí exekutora.
Jelikož nejsem poprvé v kontaktu s exekutorem, byl jsem informován že se první hradí náklady na vymáháni, poplatky exekutorovi, následně dlužná částka a poté úroky. Děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, otázkou je jak a kdy jste uhradil jistinu. Úhradou jistiny totiž přestávají narůstat úroky z prodlení. Je pravdou, že většinou se jako první hradí náklady exekuce, potom by se měla hradit jistina a úroky, následně by měl exekutor a to podle výše vymožené částky vyčíslit odměnu exekutora. Mám za to, že by to mělo být takhle, ale jak je to ve Vašem konkrétním případě to nevím.