Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.809

Odložení, pozastavení exekuce z důvodu vážné nemoci dlužníka v exekuci

Odesláno: 
Otevřeno 2393 x
1 odpověď
 
Nacházím se v tíživé životní situaci, kdy čelím exekuci od VZP kvůli dluhu cca 100.000 Kč na veřejném zdravotním pojištění. Věc již dostal do rukou soudní exekutor. Před pár dny mi dorazilo vyrozumění o zahájení exekuce. Jsem nezaměstnaný, bydlím u otce, a mám těžké zdravotní problémy (Crohnova choroba).
Vzhledem k mojí chorobě je pro mě těžké najít nějakou práci, protože dojíždění je dost veliký problém vzhledem ke zdravotním obtížím.
Snažím se hledat ale je to jako házení hrachu o zeď. Každopádně nyní běží 30ti denní lhůta ve které bych měl dluh uhradit na účet exekutora.
Můj dotaz zní zda je nějaká možnost jak zažádat o prominutí či pozastavení na nějakou dobu než si najdu nějakou práci abych tak byl schopen alespoň splácet stávající dluh či zda už je exekuce a vymáhání nevyhnutelné?
Jinak jiné dluhy nemám, občas jsem si pouze přivydělal peníze po různých brigádách když mi to onemocnění dovolilo. Nyní hledám práci v co nejbližším okolí mého bydliště aby tak odpadlo dojíždění. Žiju sám s otcem a jsem bezdětný.
Děkuji za jakoukoliv odpověď.
 
Zdravím Vás, zkuste podat návrh na odklad exekuce dle § 54 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 266 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Dle § 266 odst. 1 občanského soudního řádu může soud na návrh odložit provedení exekuce, jestliže se povinný bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něho nebo členy jeho rodiny zvlášť nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně poškozen. K rozhodnutí doložte listiny z úřadu práce (tj. rozhodnutí o přiznání podpory, ), dále Vaše veškeré příjmy, současně bych k návrhu přiložila i nějaké zdravotní zprávy o Vaší chorobě a aktuálním zdravotním stavu, popř. jestli máte nějaké zdravotní omezení tak i tuto listinu, která to prokazuje. Dále je možné podat i návrh na zastavení exekuce dle § 55 exekučního řádu, a to pro nemajetnost povinného. K tomuto návrhu doložte stejné listiny jako k návrhu na odklad exekuce. Osobně se domnívám, že v tuto chvíli bude spíše vyšší šance u návrhu na odklad exekuce. Je otázkou, zda by ve Vašem případě nebylo od věci požádat o přiznání invalidního důchodu, alespoň částečného, a to vzhledem k Vaší chorobě. Doufám, že Vám tyto informace, alespoň trochu pomohou v řešení Vaší obtížné situace.