Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.874

Exekuce na budoucí výživné a poplatek exekutorovi za přeposílání alimentů matce dítěte

Odesláno: 
Otevřeno 4690 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
syn přišel o zaměstnání. V této době platil výživné na své dvě děti pouze částečně. Jeho bývalá manželka tudíž podala žádost o exekuci na výživné, které syn doplatil i s odměnou exekutorovi a advokátce. Od exekutora se mu poté dostalo vyjádření, že má odblokován účet, ale má stále exekuci na budoucí výživné, tudíž má výživné zasílat na účet exekutora i s odměnou pro exekutora. Napsal tedy žádost o zrušení exekuce na budoucí výživné, s tím však nesouhlasí jeho bývalá žena, přestože již syn zaměstnání má (doložil pracovní smlouvu). Syn má tedy hradit výživné na účet exekutora a ještě o cca 1.200 Kč více jako odměnu exekutorovi.
Má vůbec toto oporu v zákoně? Není v rozporu se zákonem nebo dobrými mravy exekuovat výživné, které není dlužné? Co dělat, aby byla exekuce zrušena?
S bývalou manželkou mého syna bohužel není vůbec řeč.
Děkuji za jakoukoliv odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud syn dlužné výživné již zcela uhradil, a to včetně nákladů právního zastoupení, nákladů exekuce a odměny exekutora, může k exekutorovi podat návrh na zastavení exekuce dle § 290 odst. 2 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.), a to ve spojení s ust. § 44a odst. 3 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu by bylo dobré, aby povinný, tedy Váš syn exekutorovi doložil pracovní smlouvu a mzdový výměr. Dále bych v návrhu na zastavení exekuce uvedla, že syn pracuje a výživné bude nadále řádně splácet v termínech určených pro splatnost výživného. Nejlepší by bylo, kdyby Vás syn výživné řádně a včas hradil na účet exekutora po dobu 3 - 4 měsíců, zvýšilo by to šanci na zastavení exekuce dle § 290 odst. 2 občanského soudního řádu. Mám za to, že exekutor by tomuto návrhu mohl vyhovět. K exekuci na výživné splatné v budoucnu uvádím, že toto možné je, exekuce je prováděna na základě rozsudku, který ukládá povinnému pravidelně hradit výživné. Rozsudkem je možné uložit povinnému, aby uhradil i zálohu na výživné splatné v budoucnu. Je tedy nutné podívat se do rozsudku o určení výživného. Pokud byl rozsudek o určení výživného vydán po 1.1.2014 je možné, a to v souladu s ust. § 918 zákona 89/2012 Sb. , občanský zákoník, aby soud v případech hodných zvláštního zřetele uložil osobě výživou povinné, aby složila zálohu na výživné splatné v budoucnu. Dále je možné zkusit se nějak rozumně dohodnout s bývalou manželkou, aby ona sama podala návrh na zastavení exekuce.