Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.773

Dispoziční právo k účtu - může exekutor zabavit peníze na účtě když disponent není majitelem účtu?

Odesláno: 
Otevřeno 4621 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
zajímalo by mě jestli je možné když mi přítelkyně udělala kartu a dispoziční právo k jejímu učtu tak jestli muže exekutor obstavit tento učet, když nejsem majitel učtu, ale mám jen kartu a právo s účtem manipulovat.
Děkuji
 
Zdravím Vás, exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného se vztahuje pouze na účty vedené na jméno povinného. Tedy, pokud byste byl povinným Vy a exekutor vykonával exekuci přikázáním pohledávky z Vašeho účtu, nemohl by zablokovat účet Vaší přítelkyně, neboť přítelkyně by nebyla povinná. Jiná situace by nastala, kdyby se nejednalo o přítelkyni, ale o manželku. V tomto případě by manželka byla vedlejší účastnicí exekučního řízení na straně povinného a exekutor v případě, že by vykonával exekuci přikázáním pohledávky z účtu povinného mohl zablokovat i účet Vaší manželky. Pokud by však povinnou v exekučním řízení byla Vaše přítelkyně a exekutor by vykonával exekuci přikázáním pohledávky z účtu povinného, tak by exekutor zablokoval účet Vaší přítelkyně a nemohla by s ním disponovat nejen přítelkyně, ale ani Vy.
 
A kdyby nastala situace že by i presto zablokoval účet mé přítelkyně tak jak se můžeme bránit? a jaká je eventuálně doba zpřístupnění peněz děkuji
 
Zdravím Vás, to se skutečně nestane, neboť účet je přítelkyně a přítelkyně není povinná. Kdyby se tak stalo bylo by nutné napsat exekutorovi, že zablokoval účet, který není povinného. Doba odblokování účtu by se měla pohybovat v závislosti na rychlosti přebírání korespondence cca 4 - 6 týdnů po úhradě dlužné částky, nebo poté co exekutor uzná, že účet blokoval neoprávněně.