Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.183

Zákonná lhůta na odblokování exekutorem zablokovaného účtu

Odesláno: 
Otevřeno 2040 x
1 odpověď
 
Dobrý den, 10.2.2015 nastala situace, že si moje matka šla vybrat peníze, ale účet byl zablokován. Po 14-ti dnech zjišťování, jsme zjistili, že se jedná pohledávku z roku 2008, za jakýsi poplatek za upomínku. Sice nás o tom nikdo neinformoval, ale v pořádku.
Od exekutorské kanceláře jsme dostali vyrozumnění o dlužné částce, účet kam mají být finance zaslány, variabilní symbol apod. Obratem jsme celou dlužnou částku vložili na jejich uvedený účet, ale nyní vyvstává otázka, jak dlouho bude trvat než dojde k odblokování účtu?
Je zákonem dána lhůta do kdy musí být po celé úhradě účet odblokován? či je to čistě na exekutorovi? To by to mohlo trvat také půl roku.
Děkuji. Jan
 
Zdravím Vás, bohužel žádná zákonná lhůta pro odblokování účtu exekutorem není. Záleží čistě na exekutorovi, tj. na jeho kanceláři a na korespondence mezi exekutorem a bankou. Mám za to, že obvyklá doba pro odblokování účtu exekutorem by měla být cca měsíc až 6 týdnů po vložení celé dlužné částky na účet exekutora, a to včetně příslušenství. Doporučuji Vám, si z exekutorské kanceláře vyžádat potvrzení o tom, že je celá dlužná částka, včetně příslušenství, nákladů právního zastoupení, nákladů exekuce a odměny exekutora uhrazena. Půl roku by to rozhodně trvat nemělo i exekutor by měl v této věci jednat bez zbytečných průtahů.