Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.531

Exekuce manžela - dluhy vzniklé před sňatkem a majetek nabytý v době manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1575 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel má několik exekucí většinou z podnikání, které vznikly před uzavřením našeho manželství - pravidelně je splácí již 7 let exekucí z platu. Neměli jsme žádný společný majetek a po dobu manželství se mě jeho exekuce nikdy nedotkly. Až nedávno mi přišla exekuce na plat a na můj účet - to jsem naštěstí rychle vyřešila a neoprávněná exekuce byla zastavena.
Nedávno mi prostřednictvím darovací smlouvy dědeček daroval chatu, kam bych si chtěla přehlásit trvalé bydliště s dítětem kvůli školce a musíme si pořídit auto. Budu pořizovat z peněz z mého stavebního spoření, je založené před manželstvím, ale spořeno i během manželství. Navíc na chatě zůstalo veškeré vybavení. To neuvedeno v darovací smlouvě - televize, zahradní náčiní atd. Jak mohu tento majetek ochránit před exekutory? Účty nemám a nechci situaci řešit s ostatními členy rodiny. Chci se tedy jen ujistit, že na darovanou chatu se exekuce nevztahuje, jak ošetřit to vybavení a dále jak s pořídit auto, abych o něj nepřišla? Je možné ho také darovat a jak se toto prokazuje, když by bylo někým koupeno a hned zapsáno na moje jméno?
Je možnost si nějak ověřit, že manžel nemá další dluhy zatím ne v exekuci, o kterých třeba neví?
Trvalé bydliště má v jiném městě a poštu moc neřeší, sice si tam prý zažádal o přeposílání do práce, ale na to bych se nespoléhala, když ji nemá v evidenci obyvatel uvedenou. Zvažovala jsem i možnost přepsat majetek na nezletilé 3leté dítě, či zúžení SJM, ale to jsem se dočetla, že mi nepomůže? Myslela jsem, že když vše postupně splácí exekucí z platu, že se mě jeho exekuce nebudou vůbec týkat, ale exekutoři v pořadníku jsou asi nedočkaví - vizte exekuce na můj plat, tak si chci raději vše ověřit.
Děkuji mnohokrát za vaše rady D.
 
Zdravím Vás, bohužel se Vás exekuce Vašeho manžela týkají, aniž si to uvědomujete, a to i přesto, že se jedná o dluhy z podnikání, které vznikly před sňatkem. Pokud se jedná o chatu, kterou jste dostala jako dar, tak té se exekuce nedotkne, neboť dar není součástí společného jmění manželů (SJM), a to ani podle zákona č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník, ve znění platném do 31.12.2013, pokud byl sňatek uzavřen do 31.12.2013, ani podle zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, v platném znění. Mám za to, že by se exekuce neměla týkat ani zařízení chaty, nicméně, zde by bylo nejlepší sepsat čestné prohlášení, ve kterém by dědeček prohlásil. Že Vám chatu daroval i se zařízením, a toto zařízení zde vyjmenovat. Problém bude s osobním automobilem, který si pořídíte, protože automobil je věc movitá a mohl by tedy být postižen výkonem rozhodnutí (exekucí) prodejem movitých věcí. Zde bude nutné prokázat, že automobil nezbytně potřebujete k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů (§ 321 odst. 1 zákona č. 99/1963 Sb. , občanského soudního řádu). To byste prokázala například tak, že byste bydlela v místě, kde je špatná dopravní obslužnost a tedy byste musela dojíždět i do zaměstnání a že bez automobilu byste si obtížně našla práci, popřípadě, že musíte dítě denně vozit do školky autem. Se změnou trvalého pobytu by neměl být problém. Ano zúžení SJM ve Vašem případě nic neřeší, neboť dluhy manžela vznikly před uzavřením manželství. Přepsat majetek na tříleté dítě sice není špatný nápad, nicméně do doby jeho zletilosti byste majetek spravovali s manželem. Takže bych to zatím nedělala. Vy jako manželka povinného jste vedlejším účastníkem řízení a máte tedy povinnost nepřevádět majetek na jinou osobu, v opačném případě by Vám mohlo hrozit i trestní stíhání za trestný čin zkrácení věřitele.