Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.152

Exekuční dražba bytu s nájemníky, nájemci - nájemní smlouva a placení nájemného

Odesláno: 
Otevřeno 1602 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
koupil jsem byt v dražbě, na který byla na původního majitele uvalena exekuce. Teď mi běží 15denní lhůta, do které mě může jiný účastník dražby přeplatit o 1/4 z celkové ceny.
Když jsem se do bytu šel podívat, tak v něm je nájemník, který má pronájem od původního majitele - vůbec o tom nevěděl. Potřeboval bych prosím poradit, jak mám dále postupovat. Ten byt bych chtěl pronajímat, takže mi nevadí, že tam někdo je. Musím nejspíš sepsat novou nájemní smlouvu. Ale od kdy bych si měl nárokovat platbu nájmu? Jelikož teď ten byt už původního majitele není, tak by neměl být nájem zasílán původnímu majiteli? Můj prakticky ten byt taky není, ale už bych v něm, kdybych chtěl, mohl bydlet (podle dražební vyhlášky a usnesení o příklepu). Ale usnesení o příklepu ještě nenabylo právní moci. To může trvat 1-1,5 měsíce. To je ten důvod, že nevím, jak mám dále postupovat. Chtěl bych tam i vyměnit zámky, ale nevím, zda to můžu.
Předem děkuji moc za rady.
 
Zdravím Vás, až usnesení o příklepu nabude právní moci, bude podán návrh na vklad vlastnického práva do katastru na Vaše jméno, coby vlastníka. V právním smyslu se vlastníkem nemovitosti stanete zápisem vlastnického práva do katastru nemovitostí (od této doby by tedy měla být uzavřena nová nájemní smlouva a od této doby byste měl hradit i platby na bytě). Zámky na bytě můžete vyměnit rovněž až v době, kdy se stanete vlastníkem bytu (tedy po vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí), nicméně je možné se s bývalým majitelem bytu a s nájemníkem dohodnout jinak. Nicméně bych zámky neměnila dříve než usnesení o příklepu nebude pravomocné, a to z důvodu, aby Vás někdo v dražbě nepřeplatil.