Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.723

Pozdní zaplacení výživného a návrh matky na strhávání alimentů ze mzdy otce

Odesláno: 
Otevřeno 3000 x
11 odpovědí
 
Dobrý den,
Chtěl bych se vás zeptat, jestli se mohu odvolat proti rozhodnutí o výživném.
Věc se má takto: S mou ex máme dvě děti na které mám soudně stanovené alimenty. Vždy jsem každý měsíc zaplatil danou částku, 01/2015 jsem měl nečekané výdaje. Zaplatil jsem o 1.200 Kč méně a poprosil ex jestli by mi nemohla počkat s tím že částku dorovnám.
Doplatil jsem, jenže ona byla rychlejší a podala si návrh k soudu o nařízení strhávání ze mzdy. Je nějaká šance se proti tomuto bránit?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud jste dlužnou částku výživného doplatil, tak si o tomto uschovejte doklad, budete ho moci přiložit soudu do spisu, popřípadě toto můžete doložit i exekutorovi. Mám za to, že ve Vašem případě by nebylo zcela od věci podat návrh na snížení výživného na děti, pokud byste výživné ve výši v níž je Vám soudním rozhodnutím určeno nemohl dlouhodobě hradit.
 
Děkuji za reakci, ano přemýšlím o návrhu o snížení. Do loňského roku jsem měl platit 4000 a od září mi bylo soudně navýšeno výživné na 5000 s tím, že ex neměla, pracovala jen na dohodu s výdělkem 3000 měsíčně. Proto zažádala o navýšení. A přibližně dva měsíce na to nastoulila do řádného zaměstnání. Takže naše finanční poměry se vyrovnali. Jenže já jsem nyní opravdu na hraně. od výplaty k výplatě a šetřit jak se dá.
 
Zdravím Vás, tak podejte návrh na snížení výživného a doložte tam Vaše příjmy a výdaje a navíc uveďte, že si Vaše bývalá manželka již pracuje. Navíc se domnívám, že by ohledně návrhu na srážky ze mzdy k soudu nebylo od věci, abyste na soud zašel s doklady o úhradě rozdílu na výživném a kopii těchto dokladů jste soudu doložil, aby zbytečně nedocházelo k dalšímu navyšování Vašich nákladů, ono ani práce soudů v tomto případě není zdarma (o odměnách a nákladech exekutorů nemluvě) a většinou tyto náklady hradí povinný. Pokud byste mohl bude dobře, když budete dětem přispívat i nad rámec výživného, soud k tomu přihlédne v soudním řízení o určení (snížení) výživného.
 
Velice děkuji za Vaší ochotu. Snažím se vyhledat nějaký vzor návrhu na odvolání, ale prozatím jsem nic konkrétního nenašel. Nemohli by jste mi poradit jak bych takové odvolání měl formulovat? Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud je rozhodnutí o určení výživného pravomocné, nemá smysl se odvolávat. Musíte podat nový návrh, a to návrh na snížení výživného. Pro vzor se můžete podívat i k nám do poradny v rubrice vzory, popřípadě by bylo asi lepší obrátit se na advokáta, který by návrh sepsal individuálně a takzvaně "na míru".
 
Dobrý den,
Návrh na snížení výživného si podám. Jinak rozhodnutí mi přišlo 6.3. a mám 15 dní na to se odvolat.
 
Zdravím Vás, jaké rozhodnutí Vám bylo 6.3, doručeno (rozhodnutí o určení výživného) nebo rozhodnutí soudu o nařízení exekuce, pokud rozhodnutí o nařízení exekuce, tak tam bych spíše doložila úhradu rozdílu na výživném ve výši 1.200,- Kč, které jste již uhradil. Pokud rozhodnutí o určení výživného, tak zde záleží i na Vaší argumentaci v řízení před soudem prvního stupně.
 
Partnerovi přišlo rozhodnují o nařízení srážek. Bohužel doklad mu ex nechce podepsat. Když jí prosil o nějaký písemný doklad tak se to celé vyhrotilo tak, že ho včera nový přítel jeho ex fyzicky napadl. Už mu vyhrožoval před dětmi v pátek ale to šlo jen o nadávky a urážky. Došel to tedy nahlásit na policii, kde sepsali záznam o přestupku a pak ho musel jeho otec dovést do nemocnice, protože nebyl schopný řídit. Má naražené záda, bloklí krk a podezdření na lehký otřes mosku.
 
Pokud se jedná o rozhodnutí o nařízení splátek, tak to bych se neodvolávala. Jen je nutné doložit doklad o platbě (výpis z účtu, složenku, potvrzení z bankomatu), a to bych doložila na příslušný soud (nebo exekutorovi), který exekuci provádí, spolu s návrhem na částečné zastavení exekuce. Je dobře, že jste fyzické napadení ohlásili na policii. Jen upozorňuji, že pokud bude pracovní neschopnost nebo doba léčby napadeného (zraněného) delší než 6 týdnů, jedná se o trestný čin ublížení na zdraví. Zdravotní zprávy si schovávejte a průběžně dokládejte policii. Pro vlastní potřebu si pořizujte kopie. Napadenému přeji brzké uzdravení.
 
Dobrý den, přítelova bývalá partnerka požádala o zvýšení alimentů. Podle dopisu soudu mám i já, i když nejsme manželé, dokazovat svůj příjem. Jsem povinna toto dokazovat? Sdílíme spolu domácnost, ale s dětmi přeci nemám nic společného!!!!!! Můžu uvést, že tady žijeme jen jako spolubydlící a dělíme se jen o poplatky na byt? Strava je na každém samostatně? Přeci kdyby tady s přítelem žil muž, jako spolubydlící, tak po něm nemůže nikdo chtít, aby ho zatahovali do tahanic o děti. Tak proč já jako žena musím? Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, v praxi jsem tento případ již řešila a i přítelkyně klienta musela příjmy prokazovat. Jde o to, že žijete ve společné domácnosti jako druh a družka, proto chce soud znát Vaši finanční situaci jako rodiny, neboť kdybyste byla např. na mateřské, nemocenské, bez práce mělo by to pochopitelně vliv na rozhodnutí soudu o výši výživného. Mám za to, že soud by Vás k prokázání příjmů vyzval a neuposlechnutí výzvy soudu může být trestáno i pořádkovou pokutou. Nicméně Vás zcela chápu a rozumím Vám. Váš dotaz se netýká přímo exekuce bude proto lepší když jej příště položíte přímo kolegovi (kolegyni), který (která) se zabývá rodinným právem.