Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.651

Zrušení zástavního práva soudního na nemovitost - bývalý majitel dlužník, nemovitost v SJM

Odesláno: 
Otevřeno 1487 x
1 odpověď
 
2005 bylo zahájeno soudní řízení s bývalým majitelem domu, a to kvůli jeho dluhům. Majetek měl být již v té době na katastru nemovitostí zablokován, to se však nestalo ani po ukončení soudního řízení v roce 2006, kdy soud rozhodl vložit na dům zástavní právo pro dluh, který tehdy činil přes 300.000 Kč.
Mezitím se dlužník rozvedl a dům připadl v rozvodovém řízení jeho manželce. Ta dům prodala, o dluzích svého bývalého manžela neinformovala, domnívala se, že je vše vyřešeno, neboť zápis na katastru pochybením soudu stále nebyl.
2008 soud poslal požadavek na vložení zástavního práva na dům, ve kterém však již bydlela nic netušící rodina rodina, který dům řádně koupila a na dům splácí hypotéku.
Předseda soudu uznal pochybení, zároveň však dodal, že nic udělat nemůže. Jak postupovat? Jak se zástavního práva zbavit? Neexistuje nějaká doba promlčení, protože exekuce již 10 let nekoná.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, Váš dotaz se netýká výkonu exekuce. Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/50-vlozit-dotaz/134-vlozit-dotaz.html. Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9-11. hodinou na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html. Váš dotaz se týká zástavního práva, které je předmětem práva občanského. Nejlepším způsobem jak se zbavit zástavního práva na nemovitosti je dlužnou částku uhradit.