Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.134

Exekuce v bytě rodiče bývalé manželky - dlužník v bytě dlouhodobě nežije, hrozí zabavení věcí?

Odesláno: 
Otevřeno 1609 x
9 odpovědí
 
Dobrý den,
rozvedla jsem se s manželem, který měl 2005 trvalé bydliště u mojí matky. Nyní jsou na něj uvaleny exekuce a mé matce stále chodí jeho pošta. Mezitím bydlel trvale na společné adrese se mnou a naposledy u rodičů, kteří jej odhlásili na úřad (bezdomovecký trvalý pobyt), aby k nim nepřišli exekutoři.
Jak se může matka bránit zasílání korespondence na její adresu, kde se ani v nejmenším nedá předpokládat, že se bývalý manžel vyskytuje? Stačí zasílat korespondenci zpět s tím, že je adresát neznámý?
Jak na to, aby nehrozilo, že přijdou exekutoři k ní?
Děkuji předem za vaši odpověď.
 
Zdravím Vás, zde bude nutné zrušit doručovací adresu bývalého manžela na adrese Vaší matky. Mám za to, že stačí, aby Vaše maminka šla na poštu a toto oznámila pracovnici pošty. Z dotazu vyplývá, že Vás bývalý manžel má trvalý pobyt na úřadě (v sídle ohlašovny), což je dobře. Jinak by bylo nutné zrušit i ten. Až bude zrušena doručovací adresa, a má-li bývalý manžel bydliště na úřadě bude vše v pořádku a Vaše maminka se nemusí bát návštěvy exekutorů. A pokud by přišli, tak jim řekne, že se tam již více než 10 let nezdržuje, což jí mohou potvrdit např. svědkové (sousedé, rodinní příslušníci, .)
 
Dobrý den,
děkuji za Vaši odpověď. Pokusy ze strany matky na poště byly, problém je, že na schránce je mé jméno (mám u matky hlášen pobyt, jinak bydlím jinde v nájmu) a tak je tam pošta automaticky vhazována i bývalému manželovi pro stejné příjmení. Běžná pošta mu tam nechodí, jen dlužné výzvy, protože on sám stále tuto adresu v bankách nezrušil. Když jsem se pokoušela já, se mnou se nebavili, že musí on jako vlastník. Možná pomůže, když požádám na poště já?
 
Zdravím Vás, tak si zrušte trvalý pobyt u Vaší maminky, pokud to jde a tím bude problém vyřešen. Odstraníte Vaše jméno z poštovní schránky a maminka bude mít klid. Mám za to, že takto by to mohlo projít. Na poště si poté změníte doručovací adresu a současně tak i sdělte, že Váš bývalý manžel se tam již nezdržuje a nepřebírá ani písemnosti, a ať je mu doručováno na adresu trvalého pobytu (sídlo ohlašovny - úřad).
 
Dobrý den,
děkuji opět za cenné rady, už jsem přemýšlela, že se také přehlásím na úřad a bude vyřešeno. Je to vlastně jedno, kde mám trvalý pobyt, když budu uvádět kontaktní adresu. Děkuji za pomoc.
 
Zdravím Vás, vždy je lepší mít trvalý pobyt jinde než v sídle ohlašovny (na úřadě), protože by Vás to mohlo poškodit například v zaměstnání, pokud pracujete v blízkosti trvalého pobytu a zaměstnavateli je adresa ohlašovny známa. Je to signál, že máte problémy. Bylo by lepší se dohodnout na trvalém bydlišti, tam kde se zdržujete, až pokud to nebude možné, tak se můžete po úvaze a domluvě s maminkou přehlásit na úřad. To ostatně můžete udělat vždy. Z hlediska doručování písemností to nemá na nic vliv, písemnosti budou doručovány na adresu, kterou uvedete na poště.
 
Dobrý den,
děkuji, ještě zvážím a přeptám se pronajímatele bytu, kterému bych ale také musela sdělit rozumný důvod. Je mi jasné, že to nepůsobí moc seriózně např. u zaměstnavatele. Pěkný den.
 
Zdravím Vás, doufám, že vše dopadne tak, abyste nakonec nemusela mít trvalý pobyt v sídle ohlašovny. Kdybyste cokoli potřebovala můžete se na nás obrátit.
 
Dobrý den,
moc děkuji, určitě se na Vás zase ráda obrátím, pokud budu potřebovat.
 
Budu ráda, pokud tak učiníte. Při řešení problémů je vždy lepší se poradit s někým nezaujatým.