Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.389

Exekuce účtu manželky pro dluhy nemajetného bývalého manžela - nezaplatil dluhy z vyrovnání SJM ač to slíbil

Odesláno: 
Otevřeno 1688 x
9 odpovědí
 
Dobrý den,
v manželství jsme si vzali několik půjček v řádech desetitisíců Kč. Po rozvodu a prodeji nemovitosti jsem bývalému manželovi poslala na účet polovinu utržených peněz, ze kterých každý z nás měl zaplatit úvěry vedené na jeho jméno. Netušila jsem, že manžel to neudělal. Tím, že jeho úvěry přetrvávaly a on je několik let neplatil (což jsem nevěděla), narostly všude velké částky. Nyní po mě chtějí exekutoři tyto peníze, protože manžel nepracuje, nikde oficiálně nebydlí, není mu co vzít. Já živím dvě děti, platím vše - pronájem, školné, kroužky, stravu apod. Manžel alimenty neplatí. Jeho majetní rodiče se od něj odvrátili, já své úspory již utratila za dotování běžného provozu rodiny, protože mi pouhý plat učitelky nestačí.
Jedna exekuce již je ve stavu, kdy mi obstavili na účtě peníze určené na školné pro syna. Další peníze již nemám, pokud mi budou strhávat částky z platu, dostaneme se s dětmi do nouze, nezaplatíme nájem apod. Neměli bychom kam jít.
Jsem již zoufalá. Jak se mohu bránit?
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, ohledně obstavení účtu uvádím, že můžete, a to dle § 304b občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) požádat banku, u které je veden obstavený účet o výplatu nezabavitelné částky (dvojnásobku životního minima, cca 6.800,- Kč. Banka Vám tuto částku na základě žádosti vyplatí. Tento postup lze však využít pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tom by Vás měl exekutor poučit. Asi bude nejlepší, když se se zaměstnavatelem dohodnete na vyplácení mzdy v hotovosti, nebo na jejím poukazování poštovní poukázkou. Na Vašem místě bych zkusila podat návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného dle § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). K návrhu je třeba doložit Vaše příjmy, výdaje, počet dětí a rovněž i exekuční příkaz (y). Popřípadě je možné podat i návrh na odklad exekuce dle § 54 exekučního řádu ve spojení s ust. § 266 občanského soudního řádu, a to za předpokladu, že se povinný bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něho nebo pro členy jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem rozhodnutí vážně poškozen. K návrhu na odklad exekuce doložte tytéž listiny jako k návrhu na zastavení exekuce. Další možností by bylo, a to je již rada neprávní požádat o pomoc movité rodiče Vašeho bývalého manžela (jde přece i o jejich vnoučata). Doufám, že Vám tyto informace alespoň trochu pomohou v řešení Vaší obtížné životní situace.
 
Dobrý den,
velmi děkuji za rychlou odpověď a za rady, k té neprávní - bohužel, synovi pomohli již mnohokrát a nadále odmítají. Pokusím se tedy podat alespoň návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného a na odklad exekuce - jaká je šance, že bude vyhověno, pokud já vydělávám? Přivydělávám si ještě překlady, abych vše utáhla. Bývalý manžel nemá snahu, zaměstnává se na černo, podstupuje stále nepřiměřená rizika, stále slibuje, hledá si lepší práci, pokud se zaměstná, vydrží tam pár týdnů, utíká se do nemoci. Přitom vím, že si platí nájem skoro 9.000. Na dotazy, co bude dělat a kdy začne platit, reaguje - já nic nemám, příští měsíc. S exekutory nekomunikuje, nechává to dojít tak daleko, až to padne na mě. Mám pocit, že se u něj rozvinula psychická porucha, je to naprosto jiný člověk, než byl před několika lety.
Ještě prosím o odpověď, kam mám případné žádosti podat a jestli by mohlo hrát roli v můj prospěch, že se bude jednat o psychickou poruchu. Jednu dobu měl problémy s lehkými drogami, nevím, jestli to není důsledek. Mockrát děkuji.
 
Zdravím Vás, návrhy podejte co nejdříve, aby o nich mohlo být co nejdříve rozhodováno. Mám za to, že návrh na odklad exekuce by měl asi větší šanci na úspěch ve Vaší situaci, nicméně ani návrh na zastavení exekuce bych zcela nezavrhovala. Ohledně rodičů bývalého manžela jsem měla na mysli, že by pomohli Vám třeba nějakou finanční částkou. Vaše děti jsou i jejich vnoučata, a nemuseli by tak pomáhat svému synovi. Ohledně duševní poruchy a lehkých drog je možné na soud podat návrh na omezení svéprávnosti dle nového občanského zákoníku. Soudní řízení se potáhne a na soud bude předvolán i Váš bývalý manžel, který s tím nebude souhlasit. Na exekuce to však mít vliv nebude, neboť dluhy, které jsou vymáhány vznikly ze trvání manželství. Dluhy bývalého manžela po rozvodu jsou již jen jeho věc.
 
Dobrý den,
je mi to jasné, podám návrhy co nejdříve a uvidím. Ostatní řešení by nepřinesla žádný užitek. Ještě jsem chtěla požádat o jednu radu, zda je to možné. Dnes jsem zjistila, že bývalému manželovi přišla poslední výzva k úhradě od exekutorského úřadu. Volala jsem tam, protože vím, o jaký úvěr se jedná, vznikl v manželství a já jsem jej v bance kdysi podepsala jako spolužadatel. Byla jsem ujištěna, že v tomto případu nejsem vedena jako dlužník a nic mi nehrozí. Je to možné? Nebo banka pouze zatím zkouší vymáhat od hlavního dlužníka a já přijdu na řadu později. Je skutečně možné, že to po mně nebudou chtít? Mám se zeptat přímo v bance nebo raději čekat? Předem děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud bývalému manželovi přišla poslední výzva k úhradě od exekutora, tak má na úhradu dlužné částky 30 dní ode dne doručení této výzvy. Dále bude následovat exekuce na majetek bývalého manžela. Jelikož se jedná o dluh vzniklý za trvání manželství, tak je bohužel možné, že exekutor bude tento dluh vymáhat i po Vás jako po manželce povinného (vedlejší účastník exekučního řízení). Zda se tak stane již nezávisí na oprávněném (bance), ale na exekutorovi. Následně uvidíte co se bude s touto pohledávkou dít dále, tj. , zda bude vymáhána pouze po bývalém manželovi nebo i po Vás. V bance bych se již neptala, jelikož pohledávka je ve stadiu exekuce. Nicméně v průběhu exekuce exekutor komunikuje jak s povinným, tak i s oprávněným. Přeji Vám hodně sil v řešení této nepříznivé situace.
 
Dobrý den,
přišlo by mi zvláštní, že by exekutor nevyužil možnosti vymáhat peníze po mně. Pokud požadovanou částku nezíská od něj, je jasné, že zkusí i tuto možnost. Pokud by byla situace, kdy budu také oficiálně bez majetku, kromě obstavení platu mi mohou přijít i zabavit majetek? Ne, že bychom něco příliš vlastnili, ale např. tv, lednici, tiskárnu, notebook nebo tablet dětí, .
 
Zdravím Vás, ano i exekuce prodejem movitých věcí je možný prostředek nuceného výkonu rozhodnutí. Pro úplnost uvádím, že věci, které nepodléhají výkonu rozhodnutí jsou upraveny v ust. § 321 - § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud se jedná o majetek dětí (tablet, aj. , .) je dobré to uvést v čestném prohlášení, které opatříte Vy nebo Vaše děti (pokud jsou zletilé) úředně ověřeným podpisem. V čestném prohlášení bych uvedla všechny hodnotnější dárky, které jste dětem dala Vy nebo někdo jiný, jedná se např. o tablety, notebook a další hodnotnější věci, sportovní vybavení, . oblečení, knihy a kosmetiku bych sem neuváděla. Dále uvádím, že pokud máte děti neměla by Vám být zabavena ani pračka ani lednice. Kdyby došlo k exekuci prodejem movitých věcí a byly by zabaveny věci, které nepatří Vám, ale někomu jinému, je možné, a to do 30 dní ode dne, kdy se tak stalo podat návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu. K tomuto návrhu je však nutné doložit doklady, které prokazují, že věc (i) je (jsou) ve vlastnictví jiné osoby. Těmito doklady jsou faktury, dodací listy, záruční listy, smlouvy, popřípadě i čestné prohlášení, o kterém jsem se zmínila výše. Kdyby bylo hodně špatně bylo by možné použít třeba i fotografie (např. dětí na kole, … ), pokud by se jednalo o zabavení např. jízdního kola dítěte. Kdyby Vás cokoli napadlo klidně se na mě obraťe, ráda Vám odpovím.
 
Dobrý den,
moc jste mi pomohla, inspiruji se poskytnutými radami. Pokud by mě něco dalšího napadlo nebo se objevila nová skutečnost, jsem ráda, že se mám kam obrátit, děkuji.
 
Zdravím Vás, od toho jsme tady. Přeji Vám hodně sil a štěstí.