Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.970

Nečinnost exekutora po zaplacení zálohy věřitelem - mohu požadovat vrácení zálohy od exekutora?

Odesláno: 
Otevřeno 1506 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěl bych se prosím zeptat na práci a možnosti exekutora. Předal jsem exekutorovi k vymáhání dluh ze směnky. Požadovali zálohu cca 12.000 Kč na náklady řízení. Dlužnice je oficiálně nezaměstnaná a bez majetku a bydliště má na městském úřadě (ale bydlí u matky)
1x za 2-3 měsíce chodím za exekutorem, jestli se něco podařilo vymoci a stále nic.
Jaké má prosím exekutor práva a možnosti k vymáhání dluhu. Jak dlouho bude "exekuční řízení" trvat? Vrátí mi zálohu? Asi ne, protože tvrdí, že konají.
Vy
Výsledek ale jen dluh ze směnky navýšený o zálohu exekutorovi. Děkuji
 
Zdravím Vás, exekutorovi sdělte, že povinná (dlužnice) bydlí u matky. Exekutor tam může zajít a zabavit v bydlišti matky povinné věci (majetek) povinné. Exekutor může exekuci provádět vícero způsoby současně. Například přikázáním pohledávky z účtu povinného (obstavení účtu), pokud má povinná účet, srážkami ze mzdy a jiných příjmů, například i z podpory v nezaměstnanosti a sociálních dávek, za předpokladu, že tyto příjmy převyšují nezabavitelné minimum. Dále může exekuci provést prodejem movitých věcí povinného (tj. prodat polepené a zabavené věci, např. i osobní automobil, pokud jej povinná vlastní a nepoužívá jej k výkonu povolání), prodejem nemovitostí, pokud je ve vlastnictví, spoluvlastnictví povinného. Pokud by povinná podnikala a dluh vznikl v souvislosti s podnikatelskou činností povinné je možné, aby exekutor uvalil exekuci i na obchodní podíl povinné v obchodní společnosti, popřípadě polepoval věci v sídle povinného. Pokud má povinná například stavební spoření lze jít i na toto spoření a z něj dluh vymoci.
Zálohu na náklady exekuce hradí exekutorovi dle dohody oprávněný, pokud se podaří něco v rámci exekuce vymoci bude tyto náklady hradit povinná. Exekuce bude trvat tak dlouho, dokud se 1) nepodaří exekutorovi něco vymoci (i za cenu navyšování nákladů a odměny exekutora), 2) dokud nebude exekuce zastavena pro nemajetnost povinné. Možná bych ještě zkusila exekutora navést na stavební spoření, vzhledem k jeho četnosti mezi lidmi. Pokud by se stále nic nedařilo vymoci bude nejlepší, abyste se v součinnosti s exekutorem dohodl na nejlepším postupu v této věci.