Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.391

Obstavený firemní účet exekutorem - nelze vyplácet mzdu zaměstnancům (dotace od Úřadu práce)

Odesláno: 
Otevřeno 1526 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřebuji radu v tomto případě. Jsem OSVČ a zaměstnávám dva zaměstnance, na které pobírám dotaci na mzdy od Úřadu práce. Příspěvky mi jsou vypláceny (jakož to zaměstnavateli) měsíčně na podnikatelský účet, avšak tento účet mi byl exekutorem obstaven právě v den, kdy mi dotace byly přičteny.
Nyní jsem v situaci, kdy nemám jak zaměstnance zaplatit, jelikož se k finančním prostředkům nijak nedostanu.
Exekutorovi jsem již poslala podklady, že se jednalo o firemní účet a informovala jsem jej i o tom, že z tohoto účtu platím zaměstnance. Nicméně reakce nejsou žádné a já se tak dostávám do velkých potíži. Prosím touto cestou o radu, jak získat tyto fin. prostředky ÚP zpět co nejdříve.
 
Zdravím Vás, ve Vašem případě je možné postupovat dle § 304a odst. 1, odst. 2 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Tato ustanovení umožňují podnikateli coby zaměstnavateli, aby šel na pobočku banky, u které je obstavený podnikatelský účet veden a s podklady, které prokáží, že z účtu vyplácí mzdy svým zaměstnancům. V tomto případě banka částku rovnou mzdám (náhradám mezd) zaměstnancům povinného vyplatí. Dle § 304a odst. 2 občanského soudního řádu peněžní prostředky na mzdy zaměstnancům povinného budou vyplaceny bankou oproti písemnému prohlášení povinného, v němž povinný uvede účel platby, celkovou částku a jména zaměstnanců s uvedením výše mzdy. Podpis povinného na prohlášení musí být úředně ověřen. Banka pak v souladu s ust. § 304a odst. 3 občanského soudního řádu oznámí výplatu peněžních prostředků povinnému soudu. Povinný je povinen následně soudu výplatu mezd (náhrad mezd) nebo jiných plnění svým zaměstnancům vyúčtovat, jestliže mu to soud uloží. Tento postup je však možné uplatnit jen pro první výplatní termín po obstavení podnikatelského účtu. O tomto by Vás měl exekutor poučit. V budoucnu budete muset hledat jiné řešení Vaší složité situaci, neboť tento postup nelze bohužel použít opakovaně.