Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.731

Exekuce účtu - zabavení všech peněz (vč. mateřské a dávky na dítě), je to v pořádku?

Odesláno: 
Otevřeno 1452 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
nestandardní exekuce jedné paní: měla dávný dluh 3.000 Kč z roku 2003. Tento dluh prošel exekuci, soudem atd. - její chybou bylo, že si změnila trvalé bydliště, a zkrátka neuvědomila si nebo pohlídala tento dluh, až nakonec narostl na částku 13.000 Kč. Po tento okamžik je to tedy chyba paní a nejspíš všechno probíhá standardně. Pak zavolal ji exekutor s tím, aby dorazila dluh okamžitě zaplatit. Dotyčná paní se tedy seznámila s tím, že má dluh u exekutora a začala na něho sbírat prostředky - pořád ještě se mi zdá všechno relativně standardní.
Následně po týdnu přišla této paní na její účet: mateřská na sebe + sociální dávka syna. Ke svému překvapení neměla na účtu ani korunu a zavolal ji exekutor, že ji přišlo 12.800 (mateřská plus sociální dávka) a aby do 3 dnů doplatila zbylých 800 Kč.

Je tento postup standardní? Najednou tato rodina neměla prostředky na batole, syn ani korunu. Nemají teď jak zaplatit nájem, natož prostředky na malé dítě atd. atd. Zdálo se mi, že v případě tak důležitých podpor ze strany státu musí být exekuce porstředků z účtu postupná, například ve 3 splátkách atd. Nevím - ale takovýto drastický postup mi přijde nelogický. Navíc vím, že jedna osoba pravidelně odvádí ze svého příjmu například polovinu na exkuci - zkrátka je to nějak odstopnované. Prosím Vás - rád bych této paní pomohl (respektive už jsem ji stejně půjčil) - můžete mi poradit, zda-li takto může exekutor postupovat a vážně tak v podstatě i ohrozit život malého batolete, kterému teď je třeba koupit řadu věcí z mateřské, která ovšem skončila komplet u exekutora.
 
Zdravím Vás, tento postup není nestandardní, je to obvyklé při exekuci přikázáním pohledávky z účtu povinného. Banka je povinna na základě exekučního příkazu exekutora převést peníze z účtu povinného na účet exekutora. Srážky lze provádět i z mateřské či ze sociálních dávek. Pro paní však existuje jednorázové řešení, a to je, aby paní zašla na pobočku své banky a v souladu s ust. § 304b zákona č. 99/1963 Sb. , občanského soudního řádu požádala banku o výplatu nezabavitelné částky, která činí dvojnásobek životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Banka této žádosti vyhoví a paní tyto peníze vyplatí. Následně banka o této skutečnosti uvědomí exekuční soud. Tento postup však lze použít pouze jednou po celou dobu exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto je exekutor povinen povinného poučit. Paní bych v této souvislosti doporučila, aby se domluvila na zasílání mateřské a sociálních dávek složenkou (poštovní poukázkou). Oceňuji Vaše lidské gesto v pomoci této paní v tíživé životní situaci. Závěrem pouze uvádím, že exekutor může provést exekuci více způsoby současně, např. srážkami z jiných příjmů (mateřská, sociální dávky, přikázání pohledávky z účtu povinného, exekuce prodejem movitých věcí).