Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.603

Námitka neúčinnosti doručení exekučního příkazu - zahraniční občan, občan žijící v zahraničí

Odesláno: 
Otevřeno 1681 x
1 odpověď
 
Dobry den
Jsem obcanem Kanady a od unora 1999 se zdrzuji ve state Kanada a nemam trvaly pobyt v Ceske republice a zadny majetek v Ceske republice.
02/2015 jsem se dozvedel o tom, ze byl vuci me osobe podan navrh a exekucni prikaz a ze rozsudek nabyl pravni moci a je vykonatelny.
Podal jsem namitku neucinnosti doruceni dle paragrafu 50 d) o. s. r. u exekutorskeho uradu a u obvodniho soudu. Je tento postup spravny?
Muze soudni exekutor provest exekuci v byte mych rodicu?
Dekuji za odpoved a preji hezky den
 
Zdravím Vás, námitka neúčinnosti doručení by dle mého názoru měla smysl spíše v době, kdy by mi byla doručena žaloba od soudu s lhůtou k tomu, abych se k žalobě vyjádřila a já bych z důvodu dlouhodobého pobytu v cizině tuto lhůtu zmeškala. Námitkou neúčinnosti doručení dosáhnete jen odsunutí okamžiku doručení písemnosti. Domnívám se však, že ve Vašem případě by bylo nejlepší, abyste podal návrh na obnovu řízení dle § 228 - § 235 občnaskéh soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.), nebo žalobu pro zmatečnost dle § 229 - § 235 občanského soudního řádu. Tímto postupem lze totiž zrušit pravomocné rozhodnutí soudu (exekuční titul) na základě kterého byla nařízena exekuce na Váš majetek. Zde dodávám, že žaloba na obnovu řízení musí být podána nejpozději do 3 měsíců od právní moci rozsudku (exekučního titulu). Žaloba pro zmatčnost musí být podána do 3 měsíců od doručení napadeného rozhodnutí. Dle § 235 občanského soudního řádu není prominutí zmeškání lhůt přípustné. Doporučovala bych Vám, abyste, pokud nepoletíte v nejbližších dnech do České republiky na základě písemné plné moci zmocnil nějakého zástupce v ČR, třeba i rodiče, sourozence, . , aby za Vás jako Váš zástupce šel nahlédnout do soudníh spisu a zjistitl, kdy nabyl právní moci exekuční titul (rozsudek), který je exekucí vymáhán. K Vašemu dotazu, zda exekutor může provést exekuci i v bytě Vašich rodičů, uvádím, že nemůže, neboť Vaši rodiče nejsou povinní, Dále můžete i kontaktovat příslušného exekutora, až poté co zjistíte jak je to s právní moci exekučního titulu (a zda má smysl podávat žalobu na obnovu řízení nebo žalobu pro zmatečnost) a dohodnout se s ním na dalším postupu ve věcí. Zde by nebylo od věci, abyste se v České republice obrátil na advokáta, který by Vás ve věci exekuce zastupoval a dále by jednal s exekutorem.