Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.895

Exekuce na byt, prodej v dražbě - může byt vydražit kamarád dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1497 x
6 odpovědí
 
Dobrý den,
je možné, aby mně exekutor sáhnul na plat či účet, když jsem rozvedená s bývalým manželem (dlužníkem) 5 leta s žádnou jeho exekucí nemám nic společného -nepodepsala jsem žádnou smlouvu, jsou to jeho dluhy z podnikání, ale dluhy byly nabyty za trvání manželství. Máme společný družtevní byt, který je zaexekuovaný, první exekutor dal návrh na prodej členských práv bytového družstva.
Je nějaká možná cesta, abych byt prodala, i když je v exekuci? měla bych kupce na byt. Hodnota bytu je nižší než dluh. Pokud by tato cesta prodeje byla možná, může si být nový majitel jist, že zbývající exekuce nepadnou na nového majitele bytu? Když dal první exekutor návrh na prodej bytu, musí proběhnout dražba? Může se "můj" kupec přihlásit do dražby? Prosím radu, jak by bylo možné s tímto zaexekuovaným bytem naložit.
Moc Vám děkuji.
 
Dobrý večer, je možné, aby mně exekutor sáhnul na plat či účet, když jsem rozvedená s bývalým manželem (dlužníkem) 5 leta s žádnou jeho exekucí nemám nic společného-nepodepsala jsem žádnou smlouvu, jsou to jeho dluhy z podnikání, ale dluhy byly nabyty za trvání manželství. máme společný družtevní byt, který je zaexekuovaný, první exekutor dal návrh na prodeej bytu. je nějaká možná cesta, abych byt prodala, i když je v exe? měla bych kupce na byt. hodnota bytu je nižší než dluh. pokud by tato cesta prodeje byla možná, může si být nový majitel jist, že zbývající exekuce nepadnou na nového majitele bytu? když dal první exekutor návrh na prodej bytu, musí proběhnout dražba? může se "můj"kupec přihlásit do dražby? Prosím radu, jak by bylo možné s tímto zaexekuovaným bytem naložit. Moc Vám děkuji.
 
Zdravím Vás, ano jednu pohledávku lze vymáhat více způsoby výkonu rozhodnutí (exekuce), tj. například exekuce srážkami ze mzdy či z jiných příjmů, prodej nemovitosti, prodej věci movitých, … K dluhům Vašeho manžela z podnikání uvádím, že pokud jste před podnikáním se svým nyní bývalým manželem neuzavřela dohodu o zúžení společného jmění manželů (SJM), v níž by bylo uvedeno, že do SJM nepatří majetek i dluhy nabyté v rámci podnikatelské činnosti manžela, tak exekutor může dluhy bývalého manžela z podnikání, které vznikly za doby trvání manželství vymáhat i po Vás.
K exekuci družstevního bytu uvádím, že se musíte dohodnout s exekutorem, kontaktujte jej, sdělte mu, že byste měla i kupce a sdělte mu i kupní cenu bytu. Mám za to, že rozumný exekutor Vám umožní byt prodat mimo dražbu. V případě, že by to exekutor neumožnil může se Váš "kupec" zúčastnit dražby bytu a v této dražbě přihazovat a může byt koupit v této dražbě a být vydražitelem bytu. K tomu, aby měl Váš kupec jistotu je nutné postupovat v součinnosti se soudním exekutorem, tento postup tak ochrání nejen Vás, ale i nového nabyvatele bytu.
 
Děkuji Vám za odpověď, ale bylo mně řečeno, PRÁVNÍKEM, že podle OSŘ, POKUD NEJSEM DLUŽNÍK, ANI SPOLUDLUŽNÍK mně nemohou sáhnout, jako bývalé manželce, na plat ani na účet, na společný majet ANO.
 
Zdravím Vás, jenže dluhy vznikly za trvání manželství a pokud nemáte smlouvu o zúžení SJM tak exekutor může tento dluh vzniklý za trvání manželství vymáhat i po Vás, neboť tento dluh je součástí SJM, tedy zde jste i Vy spoludlužník. Ohledně prodeje bytu ještě raději zajděte na příslušné bytové družstvo a promluvte si s nimi, neboť exekucí může být postižen i tento družstevní podíl.
 
Děkuji Vám.
 
Zdravím Vás, rádo se stalo. Kdybyste cokoli potřebovala můžete se na nás kdykoli obrátit.