Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.162

Exekuce více způsoby - srážka z platu, mzdy a obstavení věcí v bytě, domě, nemovitosti (mobiliáře)

Odesláno: 
Otevřeno 1255 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda-li je možné za jednu a tu samou exekuci platit 2x? Srážkou ze mzdy a ještě polepením věcí v bytě kde bydlím? Exekuci mi sráží ze mzdy už 3. měsíc, a dnes 26.2.2015 mi byly ještě k tomu obstaveny věci v pronajatém bytě samolepkami (které ani nevlastním) a byla po mně vyžadována částka 16.000 Kč do zítřka 27.2.2015 nebo že mi věci odvezou.
Je to v souladu se zákonem? Co mohu v tomto případě dělat? Jak mám zjistit kde a jaké mám ještě exekuce aby se mi toto již nemohlo stát?
Děkuji Vám za vaši odpověď a velmi si vás vážím.
S pozdravem. PM
 
Zdravím Vás, ano je možné tu samou pohledávku exekučně vymáhat více způsoby, tj. např. srážkami ze mzdy povinného, exekuce prodejem movitých věcí, ale i dalšími způsoby jako i přikázáním pohledávky z účtu povinného. Pokud však byla do soupisu movitých věcí (polepena) i věc, která nepatří povinnému (není Vaše), ale je ve vlastnictví jiné osoby (pronajímatele) je možné, a to do 30 dní ode dne, kdy byly věci sepsány (polepeny) podat příslušnému exekutorovi návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu. K tomuto návrhu je však nutné připojit doklady, které prokazují, že věc není ve vlastnictví povinného, ale je ve vlastnictví jiné osoby. Jedná se zejména o kupní smlouvu, darovací smlouvu, fakturu, záruční listy. V případě nouze by mohly posloužit i faktury polepených věcí z doby než jste se např. nastěhovala do bytu. K druhé části dotazu uvádím, že jednání kdy exekutorský vykonavatel chce po povinném do druhého dne vysokou částku peněz s hrozbou, že pokud tuto částku povinný do určené krátké doby vykonavateli nepředá budou tyto věci odvezeny není zcela neobvyklá, nicméně je to překročení zákona, které by mohlo naplnit i skutkovou podstatu trestného činu vydírání. Na Vašem místě bych se spojila s majitelem polepených věcí a jeho vlastnictví bych exekutorovi doložila výše zmíněnými doklady. Závěrem uvádím, že z výkonu rozhodnutí prodejem movitých věcí jsou dále v souladu s ust. § 322 odst. 2 písm. d) občanského soudního řádu (zákona č. 99/1963 Sb.) vyloučeny i hotové peníze do částky odpovídající dvojnásobku životního minima jednotlivce (tj. cca 6.800,- Kč). Na tuto skutečnost bych vykonavatele slušně upozornila. K zjištění počtu exekucí bych kontaktovala Exekutorskou komoru České republiky, tam by Vám to snad měli být schopni říci. Doufám, že zítra vše dobře dopadne. Se zaměstnanci exekutora je nutné jednat slušně, abyste se nedostala do problémů.
 
Dobrý den, velmi děkuji za vyčerpávající odpověď! Velmi jste nám pomohla. Částku 16tis. jsme nakonec popůjčovali a vymahateli dali. Nic jiného nám nezbylo, i když těžce nesouhlasím s postupem a provedením vykonavatele, ale museli jsme, neb by nám zůstal holobyt. S pozdravem a velkým Díky. PM
 
Zdravím Vás, ani mě se tyto postupy v praxi nelíbí, nicméně zákon je povoluje, a proto jsou používány. Jsem ráda, že Vám věci nakonec nebyly odvezeny, byť je to za cenu dalšího zadlužení. Kdybyste cokoli potřebovali v souvislosti s exekucemi, klidně se na mě můžete obrátit.