Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.018

Dluhy v manželství, manželé spolu nežijí - oprávněnost exekuce na nedlužícího manžela, manželku

Odesláno: 
Otevřeno 1337 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem v rozvodovém řízení s manželkou.
Od 9/2012 spolu nežijeme, manželka žije s přítelem se kterým si nabírá půjčky, po 2.5 letech, kdy to už nezvládá mi přišel dopis s exekučním příkazem se strháváním ze mzdy.
Má exekutor právo mi sebrat peníze, i když s manželkou nežiji a vše je už soudně dáno, děti a výživu máme vyřešenou a rozvod a SJM v řešení. nemohu si dovolit její exekuční částku uhradit, neměl bych na splátku hypotéky, na zaplacení energií domu, na výživné a také na své životní minimum.
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, bohužel postup exekutora je v pořádku. S Vaší manželkou nejste dosud rozveden a půjčka, kterou si vzala a nezvládá splácet tak patří do režimu společného jmění manželů (SJM). Navíc i kdyby jste již byli rozvedeni a SJM vyřešeno, pokud by si Vaše manželka vzala tuto půjčku za trvání manželství mohl by exekutor postupovat tímto způsobem také, neboť v době uzavření půjčky jste byli manželé. Nejlepší by tedy bylo kontaktovat ostatní věřitele a uvědomit je o této situaci, popřípadě se pokusit snížit zálohy na energie. Mám za to, že nic jiného v této věci bohužel dělat nemůžete.