Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.722

Exekuce automobilu na úvěr - nesplácení dluhu leasingové společnosti

Odesláno: 
Otevřeno 1615 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v době, kdy jsme ještě netušili, že se dostaneme ne vlastní vinou do finančních problémů jsme si pořídli automobil na úvěr, nyní nám zbývá doplatit 7 měsíců.
Nedávno jsme dostali výzvu k odevzdání automobilu, který se stal předmětem exekuce za nesplacení úvěru vůči jiné společnosti. V technickém průkazu jsme zapsání jako vlastníci vozidla, ale skutečným vlastníkem je stále ještě společnost, která nám poskytla úvěr na financování automobilu a která do zaplacení úvěru vlastní velký technický průkaz. Má exekutor právo zabavit tento majetek?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, v tomto případě je tedy nutné podat návrh na vyškrtnutí věci (automobilu) ze soupisu, a to do 30 dní ode dne kdy byl automobil zabaven (polepen či pojat do soupisu). K návrhu uveďte, že automobil je ve vlastnictví společnosti, která Vám úvěr poskytla, což doložíte smlouvou o úvěru a současně k návrhu přiložte i kopii výzvy k odevzdání vozidla. Exekutor by měl o tomto návrhu rozhodnout do 15 dní od jeho doručení. Pokud by exekutor návrhu nevyhověl nezbude Vám nic jiného než kontaktovat společnost, která Vám úvěr poskytla a podat na soud tzv. vylučovací žalobu. Lhůtu 30 dní od soupisu (zabavení) automobilu je však nutné dodržet. Exekutor může zabavovat pouze věci ve vlastnictví povinného a nikoli osoby odlišné od povinného.