Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.209

Exekuce na plat a bankovní účet - jak se vyhnout zabavení věcí v bytě (mobiliáře)?

Odesláno: 
Otevřeno 1553 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně toho, že platím exekuci srážkou ze mzdy a tento měsíc mi díky další exekuci byl obstaven účet. O zaslání dvojnásobku jsem již požádal, ale další měsíc již žádat nemohu, jde totiž o dvě položky a dokud nezaplatím první z nich, tak o druhé zaslání dvojnásobku žádat nemohu. Exekutor mi nabídl splátky po 1000 Kč, ale z čeho, když je účet obstaven až do kompletního zaplacení. Složenkou mi výplatu zasílat nebudou a mám strach, že když v práci zadám účet přítelkyně, tak abych nedostal do problému i jí. Chtěl jsem aby mi tento dluh cca 38.000 Kč strhávali jako ostatní exekuce a to z platu, ale na to mi řekl, že budou v pořadí a to se jim nelíbí. Mám rodinu a musím nějakou částkou přispívat, takhle nemohu. Pracuji a chci vše zaplatit, ale toto je dost bezvýchdná situace. Poradíte mi?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud jste již žádal banku o výplatu dvojnásobku životního minima dle § 304b občanského soudního řádu (zákona č. 99/1963 Sb.) tak podruhé již skutečně požádat nemůžete. Nicméně zaměstnavateli nic nebrání, aby Vám mzdu poukazoval poštovní poukázkou (složenkou). V žádném zákoně není uvedeno, že mzda se zaměstnanci musí vyplácet pouze na účet. Kdybyste uvedl účet přítelkyně mohl byste se dopustit trestného činu zkrácení věřitele. Jediným řešením by pro Vás byl osobní bankrot neboli oddlužení, zde však musíte splnit zákonné podmínky pro povolení oddlužení. Povolením oddlužení se přerušují veškeré soudní řízení proti Vám a přerušuje se rovněž i exekuce, to znamená, že exekuci lze nařídit (vydat exekuční příkaz), nelze ji však vykonat. Detailní informace o osobním bankrotu a podmínky jaké musí předlužená osoba splňovat jsou uvedené zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/107/11790-postup-osobniho-bankrotu-oddluzeni-insolvence-podle-insolvencniho-zakona.html
Dalším řešením by bylo dohodnout se s někým z rodiny, aby Vám půjčil 1.000,- Kč na splátky exekutorovi.