Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.926

Exekuce v EU a dluh výživné, alimenty - jak postupovat a zahájit exekuci proti otci dítěte neplatícímu alimenty?

Odesláno: 
Otevřeno 2048 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Já i dcera jsme občanky ČR a žijeme tu, otec dcery je Francouz a žije ve Francii. Je lékař se soukromou praxí. Přesto platí výživné na dceru nepravidelně a již dluží 100.000 Kč.
Policie ani státní zastupitelství již rok a půl nevyřešilo nic. Chci podat návrh na exekuci - jak však postupovat dál, aby byla exekuce vykonatelná ve Francii?
Děkuji za odpověď, popřípadě za kontakt, kam se obrátit…
 
Zdravím Vás, zde bude nutné požádat o právní pomoc při výkonu cizího rozhodnutí. Můžete se obrátit na advokáta, který o právní pomoc v této věci požádá soud a soud to bude následně řešit. Mám za to, že s výkonem českého rozhodnutí ve Francii by neměl být problém, neboť obě země jsou členy EU a jsou tak na základě mezinárodních smluv povinny vykonávat svoje rozhodnutí na svých územích. Exekučním titulem zde je rozsudek českého soudu o určení vyživovací povinnosti, kde je i určeno v jaké výši má otec platit výživné na dceru. Nicméně rozsudek bude nutné úředně (zde patrně notářsky ověřit) a nechat úředně přeložit do francouzštiny. Je však možné, že po Vás bude soud požadovat zálohu na právní pomoc. Do návrhu napište vše co víte o majetkových poměrech otce Vaší dcery. Dále se můžete zkusit obrátit i na Exekutorskou komoru České republiky, tam by Vám také mohli poradit jak co nejlépe postupovat v této věci. Webová stránka je www. ceakaexekutorskakomora.cz. Doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohla.