Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.912

Vymáhání peněz po přítelkyni exekučně exekutorem, kdy k němu může dojít?

Odesláno: 
Otevřeno 1542 x
5 odpovědí
 
Dobry den,
přítel mi 07/2014 v cervenci poslal penize, ted je chce vratit. Ale nema papir o tom ze mu ty penize musim vratit jen ma papir o tom ze mi ty penize poslal byl zrovna v te dobe v Anglii a poslal mi to pres postu poukazkou tak sem vyplnila sve udaje a napsala sem ze to je dar. A dneska me kontaktovala slecna ktera se nepredstavila nic a ze je od toho bejvaleho ze se chce dohodnout na tom abych mu zacala splacet penize, jinak mi prej zaklepe u dveri nejakej pan takhle mi to napsala a pak sem se ji ptala kde pracuje ze se mi ani nepredstavila nic a po dalsi dobe mi napsala ze dela u vymahacske firmy.
Chci se zeptat mam se neceho bat nebo jsem v pravu ze na me nemuze dekuji za odpoved.
 
Zdravím Vás, na to, aby mohla být zahájena exekuce je třeba, aby oprávněný měl v ruce pravomocný a vykonatelný exekuční titul, tj. soudní rozhodnutí (rozsudek, platební rozkaz), nebo rozhodčí nález. Je otázkou z jakého důvodu Vám bývalý přítel peníze posílal. Mám za to, že Vám poslal peníze v době, kdy jste ještě spolu chodili. Je totiž možné, že nyní chce Váš bývalý přítel peníze zpět a u soudu by je mohl začít vymáhat jako bezdůvodné obohacení (neoprávněný majetkový prospěch). Zde záleží jaké důkazy má v ruce on. Nicméně by bylo vhodné kontaktovat Vašeho bývalého přítele a zkusit se s ním nějak rozumně dohodnout a případně mu i peníze splácet. Zde však záleží proč Vám přítel z Anglie ty peníze posílal. Pokud toto není možné bude nejlepší, abyste se obrátila na advokáta, který by tuto věc řešil místo Vás. Bude dobré pokud advokátovi řeknete jak vše bylo a donesete mu i onu poukázku na peníze a vše ostatní co k tomu máte. Je totiž možné, že se slečna z "vymahačské" firmy ve vztahu k Vám dopustila trestného činu vydírání.
 
On byvali pritel ma jen papir otom ze ty penize poslal nic vic nema. A na tom papire bylo psane ze to je dar. A ted mi oba vyhrozujou ze u baraku mi nekdo zaklepe. Tak ja jsem zmatena ale mam chut jit na policii a nahlasit je oba.
 
Zdravím Vás, pokud je to tak jak píšete, že na papíře co má přítel u sebe je psáno, že je to dar, tak by peníze neměl chtít zpět a potom by se mohlo skutečně jednat o naplnění skutkové podstaty trestného činu vydírání, a to i ze strany Vašeho bývalého přítele. Takže na policii klidně zajděte, oni to prošetří. Je ovšem otázkou, zda přítel nyní ten papír nezaměnil.
 
Jak nezamenil? To se neda snad zamenit?
 
Zdravím Vás, slušný člověk by to neudělal, nicméně člověk slabšího charakteru je schopen z daru udělat i půjčku. Nicméně je-li to tak jak píšete neměla byste se čeho obávat a můžete jít na policii.