Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.945

Exekuce přítelkyně a svatba - může exekutor v manželství zabavit manželovi majetek a peníze na účtu?

Odesláno: 
Otevřeno 3139 x
7 odpovědí
 
Dobry den chci se zeptat mam na sebe exekuci s pritelem se chceme 2017 vzít. Může exekutor po svatbě manželovi obstavit účet?
Může i na majetek který nabyl před manželstvím?
Predem dekuji za odpoved
 
Zdravím Vás, mám pro Vás doporučení, abyste se s přítelem vzali až budete mít ukončenou exekuci. V opačném případě totiž může exekutor provádět exekuci srážkami ze mzdy i u Vašeho přítele (později manžela), neboť bude manželem povinného. Totéž platí i u účtu. Vznikem manželství vzniká společné jmění manželů (SJM), které je jak společenství majetku, tak i dluhů. K ochraně majetku Vašeho přítele, který nabyl před svatbou doporučuji, aby měl po ruce smlouvu či jinou listinu, která dokáže, že majetek nabyl výlučně do svého vlastnictví a že by se tento majetek tedy nestal součástí SJM. Dále je dobré, aby Váš přítel formou čestného prohlášení vyjmenoval veškerý majetek, který nabyl, a tento v této listině i popsal, a to tak, aby bylo jasné o jaké věci by šlo. Tuto listinu poté následně opatřil svým úředně ověřeným podpisem.
 
veci ktere pritel nabyl mame vysrtnute ze soupisu
 
Zdravím Vás, pokud jsou věci přítele vyškrtnuty ze soupisu tak je vše v pořádku, nicméně se sňatkem bych počkala do uhrazení exekuce, aby potom nebyla prováděna exekuce srážkami ze mzdy přítele, který by se následně stal Vašim manželem, anebo aby mu po sňatku s Vámi nebyl obstaven účet. Takových případů je velké množství a exekutor se jakmile uzavřete manželství, nezajímá o to, kdo z manželů má dluhy. Po úhradě exekuce bych Vám doporučovala pro podobné případy uzavřít dohodu o zúžení SJM až na obvyklé vybavení domácnosti, a to ve formě notářského zápisu. Takto bude Váš majetek nejlépe ochráněn.
 
a to plati ted od noveho roku co se tyka mzdy že mužou sahnout aj na plat manžela ktery s tim nema nic spolecne
 
Zdravím Vás, toto platí již dlouhou dobu, exekutoři standardně sahají i na plat manžela, který s vymáhanou pohledávkou nemá nic společného, protože je manželem povinného a tudíž vedlejším účastníkem řízení. Kdybyste spolu jen žili tak na plat přítele nikdo sahat nebude. Proto jsem Vám doporučovala sňatek uzavřít až bude exekuce uhrazena.
 
a to plati i pro slovensky plat kdyz muj pracuje na slovensku? a mel by slovensky učet?
 
Zdravím Vás, ano to platí i pro mzdu v zahraničí, neboť povinný je povinen uvést, že má manžela. Navíc se ještě provádí prohlášení o majetku povinného, kde se uvedou i údaje o manželovi povinného, tedy i jeho zaměstnavatel a číslo jeho účtu.