Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.995

Nesplácení exexkuce a výživného - hrozí vazba a vězení dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1505 x
9 odpovědí
 
Dobrý den,
obraciam sa na vás s problémom mojho partnera. Nie sme zosobaseny, ani zasnubeny, ale zije u mna a máme spolu dcerku (1,5r). On ma z prveho manželstva este 12r syna.
Má niekolko exekucii k 7.5.2012 boli vo výške cca 760.000 Kč, od tej doby je však nezamestnaný. Pracuje ale na matkinu živnost. Exekucie sa mu odvtedy nestrhaju a myslim, že akurat sa navyšuju. Do toho má ešte dlh u jedneho známeho, ktorý nezvláda splácat a to same je výživne na prvého syna, ktoré od července 2014 tiez neplatil. Nevychádza mu to.
Snazi sa pracovat, ale nezarobi dostatok na pomoc so stravou mne a pokrytie dlhov. Výživne má stanovené na 4.000 Kč mesacne čo je z doby ked ešte nemal dlhy. Nevie na koho sa vobec může obratit o požiadanie o pomoc, bojim sa, že ho zavru za neplatenie exekucii a výživného. Nemá žiadny majetok, adresu na urade, tak ani nevie či ho niekto urguje za exekucie atd.
Chcela by som sa len infomovat či je možné mu nejako pomoc, či je nejake riesenie.
Ďakujem
 
Zdravím Vás, Váš přítel by měl primárně hradit výživné na syna z prvního manželství, a to i částečně. Ať pošle alespoň tolik kolik může, jinak mu skutečně hrozí trestní stíhání pro neplacení výživného (trestný čin zanedbání povinné výživy). Dále bych Vám doporučila sepsat návrh na soud o snížení výživného na prvního syna, neboť přítel je nezaměstnaný a pracuje maximálně jako brigádník nebo na černo. Dále by bylo vhodné legalizovat jeho činnost na živnostenský list své matky, např. , aby tam pracoval na základě pracovní smlouvy, dohody o pracovní činnosti či dohody o provedení práce. Dále by bylo vhodné kontaktovat i exekutory se žádostí o zastavení exekuce na majetek povinného dle § 55 exekučního řádu (zákon č. 120/2001 Sb.), a to pro nemajetnost povinného. K návrhu by doložil, že nemá zaměstnání (tedy průkaz uchazeče o zaměstnání, potvrzení o příjmech, dále i rozsudek soudu, kde je stanovena výše výživného na jeho prvního syna, rovněž i výše dávek státní sociální podpory). O tomto návrhu buď rozhodne exekutor sám, nebo o návrhu rozhodne soud. K návrhu na zastavení exekuce bych doporučovala přiložit i ostatní exekuční příkazy od jiných exekutorů. U každé exekuce je možné požádat o její zastavení. Nicméně zde bych jako první řešila výživné a návrh soudu na snížení výživného.
 
dobrý den, dakujem za odpoved a vyjadrenie. ešte otázka je mozne zastavit exekuce, ktoré už su sudom dane aby boli strhavane z vyplaty?
 
Zdravím Vás, ano i tyto exekuce je možné zastavit podle § 55 exekučního řádu, a to za předpokladu, že mzda, kterou má povinný je tak nízká, že srážky ze mzdy jsou v minimální výši. A je tedy možné, že vedení exekuce nepokryje ani její náklady. Jen pro úplnost dodávám, že k návrhu na snížení výživného bude vhodné doložit i rodný list Vaší společné dcery.
 
ano s tým počítam, že už bude potrebne uviest aj nasu spoločnu dceru.
zastavenie exekucí sa myslim, odloženie, aby sa nenavyšovali a budu obnovené v čase ked bude mat prácu s vyššiu resp. v jeho prípade nejakou mzdou?
ešte jednou dakujem za vaš čas s odpovedami.
 
Zdravím Vás, pokud budou exekuce zastaveny, mám za to, že by mohly být opět nařízeny, a to na návrh na nařízení exekuce. Nicméně jen pokud by byl návrh na nařízení exekuce opětovně podán do 10 let od právní moci rozsudku. Nicméně mám za to, že pokud bude (ou) exekuce zastavena (y) pro nemajetnost povinného, bude muset oprávněný uhradit většinu nákladů exekutorovi a proto se do opětovného nařízení exekuce nejspíše nepohrne. Pokud je celková výše dluhů v exekuci cca 760.000,- Kč jak jste uváděla v prvém dotazu, mám za to, že mzda ze které by se daly srážky provádět by uspokojila tak jednu exekuci z mnoha a ostatní věřitelé (oprávnění) by museli čekat co na ně zbude, resp. by čekali až by se splatila první exekuce, aby oni dostali alespoň něco. Nicméně, pokud bude exekuce probíhat je povinný exekutorovi sdělit, kde pracuje a jakou mzdu pobírá. Toto sdělí povinný v tzv. prohlášení o majetku. Další možností je požádat o odklad exekuce dle § 54 exekučního řádu, k návrhu je nutné doložit to samé co k návrhu na zastavení exekuce. V případě odkladu exekuce by se provádění exekuce pouze odložilo, a to ještě za předpokladu, že by tím oprávněný nebyl vážně poškozen. V případě odkladu exekuce je však v ust. § 266 odst. 1 zákona č. 99/1963 Sb. , občanský soudní řád uvedeno, že se povinný bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něj nebo jeho rodinné příslušníky zvláště nepříznivé následky. Mám za to, že u Vás z toho co jste psala se nejedná o stav přechodný, ale trvalý, proto bych podala návrh na zastavení exekuce (í) na majetek povinného,
 
on však má exekuce na plat. nie na majetok. ten žiadny nemá
tak teraz neviem či vám správne rozumiem.
asi bude však muset navštivit nejaku inštituciu aby niekde začal
dakujem
 
Zdravím Vás, pokud má exekuci na plat, tak to znamená, že něco má a z nějakého příjmu jsou prováděny srážky ze mzdy nebo z jiného příjmu. Nicméně můžete zkusit podat návrh na zastavení exekuce (í), a uvidíte jak to exekutor či soud posoudí. Na Vašem místě bych navštívila advokáta, který by sepsal návrh na snížení výživného na prvního syna a eventuálně by sepsal po zvážení situace i návrh na zastavení exekuce. Advokát by přítele rovněž zastupoval i v řízení před soudem.
 
dobrý den, momentalne nepracu tak mám zato, ž e aktuálne exekucie sa žiadne nestrhaju a spíš narastajú.
dakujem za Váš čas a rady
 
Zdravím Vás, právě proto podejte návrh na zastavení exekuce (exekucí). Kdybyste cokoli potřebovala klidně se na mě obraťte.