Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.309

Exekuce na bankovní účet

Odesláno: 
Otevřeno 1460 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
16.2.2015 jsem se dozvěděl, že mám exekuci na nějakých cca 21.000 Kč. Banka mi tyto peníze "strhla" a momentálně jsem na účtu v mínusu 21.000 Kč (exekuovaná částka). Na účet mi přišla výplata 9.000 Kč, takže jsem v mínusu 12 tisíc. Znamená to tedy, že mám exekutorovi zaplatit už jen 12 tisíc? Nebo mám zaplatit celou částku a poté mi banka "připíše" 21 tisíc?
Velice děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, při exekuci přikázáním pohledávky z účtu povinného je možné banku, a to v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádat o výplatu nezabavitelné částky, která je dvojnásobek životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Banka Vám tuto částku na základě Vaší žádosti vyplatí. Tento postup můžete uplatnit pouze jedenkrát v průběhu exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto by Vás měl exekutor poučit. K Vašemu dotazu uvádím, že pokud žádost dle § 304b občanského soudního řádu neuplatníte, budete následně exekutorovi hradit 12.000,- Kč, neboť 9.000,- Kč již bylo strženo z účtu. Pokud byste postup dle § 304b občanského soudního řádu využil hradil byste exekutorovi cca 18.800,- Kč. Dále Vám doporučuji dohodnout se se zaměstnavatelem na výplatě mzdy např. složenkou a s exekutorem se snažit dohodnout na splátkách, které pro Vás budou přijatelné. Splátky nabídněte raději v nižší výši, protože při prodlení se splátkou by bylo přikročeno k exekuci. Pro úplnost uvádím, že exekutor může provádět exekuci i více způsoby najednou, např. přikázáním pohledávky z účtu, srážkami ze mzdy, exekuci prodejem movitých věcí.
 
Dobrý den,

velice Vám děkuji za odpověď.

Chápu to tedy správně, že pokuď se na účtu dostanu do plusových hodnot (tzn. budu mít na účtu třeba 3500. -) tak se považuje exekuce za zaplacenou, ergo bude zrušena?

Děkuji
 
Zdravím Vás, exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného bude uhrazena v okamžiku, kdy bude z účtu povinného uhrazena celá dlužná částka, včetně příslušenství. Ve Vašem případě tedy bude nutné uhradit cca 12.000,- Kč a poté bude pohledávka zcela vymožena. Pokud Vám na účet přijdou peníze, poté co využijete žádost dle § 304b občanského soudního řádu, tak tyto peníze strhne exekutor na úhradu pohledávky, kterou tímto způsobem vymáhán. S plusovými hodnotami ve výši cca 3.500,- Kč bystě měl pravdu, za předpokladu, že máte povolen kontokorent ve výši cca 9.000,- Kč.