Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.386

Nebankovní půjčka se zástavou auta - auto si společnost nechala a dala exekuci dlužníkovi i když splácel dluh

Odesláno: 
Otevřeno 1589 x
1 odpověď
 
Půjčili jsme si peníze se zástavou auta. 60000Kč. Společnost auto převedla na sebe bez našeho vědomí. Navíc nás odposlouchávali a hlídali nějakým zařízením které jsme asi při úklidu vyhodily.
Auto si zabrala a nám vystavila exekuci, že jsme neplatili. Platily jsme, ale už po přepisu ne. My v domění, že auto posloužilo jako vyrovnání-měli jsme my i oni zájemce -kupce-za částku 85000Kč. Nic jsme od soudu nedostali ani od exekutora a obstavili nám účet. Společnost věděla novou adresu i emaily či telefonní čísla.
Jak máme pokračovat. Děkujeme za odpověď. celková částka dluhu je cca 250000Kč.
 
Zdravím Vás, zde bude nutné obrátit se na advokáta a předložit mu veškeré listiny, které máte k případu, tj. smlouvu se společností od které máte půjčené peníze. Advokátovi bude nutné předložit jak smlouvu o půjčce, tak i smlouvu zástavní, kde se řeší zástava automobilu. Popřípadě je-li vše řešeno jen v jedné smlouvě tak tuto smlouvu. Advokátovi řeknete jak vše probíhalo na sjednané schůzce a ten následně Vašim jménem podá na společnost trestní oznámení pro trestný čin podvodu, případně i jiný trestný čin, pokud jej bude v jednání společnosti spatřovat. Dále bude dobré předložit i doklady osvědčující skutečnost, že jste půjčku spláceli, byť třeba i s prodlení (zde zejména výpisy z účtu).
K exekuci uvádím, že ta vždy probíhá na základě exekučního titulu, kterým je většinou soudní rozhodnutí, může jím být i rozhodčí nález, ale i zde muselo probíhat řízení před rozhodcem. Oznámení o zahájení rozhodčího řízení spolu s žalobou by Vám mělo být doručeno.
K exekuci přikázáním pohledávky z účtu povinného uvádím, že povinný se o této formě výkonu rozhodnutí většinou dozví až ve chvíli, kdy je účet tzv. obstaven, tedy až následně, a to z toho důvodu, aby povinní nevyváděli peníze ze svých účtů dříve než z nich bude možné uspokojit oprávněného. K tomu dále uvádím, že v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) je však možné banku požádat o výplatu nezabavitelné částky, která je rovna dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Tuto částku Vám banka na základě Vaší žádosti vyplatí. Tento postup však můžete uplatnit pouze jedenkrát po celou dobu trvání exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto by Vás měl exekutor v exekučním příkazu, který Vám bude doručen poučit. Výpisy z účtu, které dokazují, že jste půjčku spláceli předložte rovněž i exekutorovi, takto by se měla snížit vymáhaná pohledávka. K celkové výši dluhu uvádím, že je běžné, že ve stadiu exekuce se dlužná částka rapidně navýší, a to o příslušenství pohledávky, tj. úroky z prodlení, náklady na právní zastoupení oprávněného, náklady řízení, a rovněž i o náklady a odměnu exekutora.