Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.533

Exekuce na manžela při zúženém SJM, společném jmění manželů notářským zápisem

Odesláno: 
Otevřeno 1482 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel měl u společnosti Smart Capital v letech 2011-2012 úvěr. Nedopatřením nezaplatil poslední splátku ve výši 1100 Kč. Nebyla mu doručena jediná upomínka, která by ho upozornila na to, že chybí doplatit poslední splátku.
9.2.2015 byla manželovi i mě z Exekutorského úřadu Nový Jičín doručena Výzva k úhradě dluhu, který se ode dne nezaplacení poslední splátky vyšplhal z částky 1100 Kč do výše 31.727 Kč. Zároveň mě i manželovi byly zablokovány veškeré bankovní účty.
Od 7/2013 máme s manželem rozdělené SJM rozhodnutím soudu a tuto skutečnost máme uvedenou v Notářské komoře v Seznamu listin o manželském majetkovém režimu. Když jsem Exekutorský úřad žádala, aby mé účty odblokovali a proti mě žádná exekuční řízení nevedli, odpověděli, že žádná novela o veřejných seznamech o majetkovém vypořádání manželů nakonec neprošla vládou a nikdy nezačala platit!
Ještě nutno dodat, že manžel se zaplacení dluhu nevyhýbá a spolupracuje.
Mám tři dotazy:
1. zda byl postup společnosti Smart Capital správný, když neposlali upomínku kvůli poslední částce a teď vymáhají částku 30krát větší.
2. zda byl správný postup Exekutorského úřadu, který nevymáhal částku nejprve jen na manželovi ale rovnou i na mě a zablokovali veškeré účty bez jakéhokoliv varování. Máme tři malé děti ve věku 1 a 3 roky a já jsem na RD.
3. jak je to se Seznamem listin o manželském majetkovém režimu, který eviduje Notářská komora. Jsem si vědoma, že manžel si onen úvěr vzal v době, kdy jsme ještě neměli rozdělené SJM soudem, a že tento manželův dluh může postihnout i mě jako manželku, ale zajímá mě, zda tento Seznam vůbec existuje a funguje.

Předem děkuji za odpovědi P.
 
Zdravím Vás, společnost nemusela zasílat výzvu k úhradě, ačkoli je to obvyklé. Se smlouvou společnosti, kterou uvádíte, jsem se již setkala. Bohužel ve smlouvě, kterou jsem měla možnost vidět, byla obsažena tzv. rozhodčí doložka. To znamená, že spory v souvislosti se smlouvou neřešil soud obecný, nýbrž rozhodčí. Ve věci byl vydán rozhodčí nález, který je konečným rozhodnutím a který není možné napadnout odvoláním. Bohužel i rozhodčí nález je exekučním titulem. Mám za to, že praxe společnosti se příliš nezměnil. K vašim dotazům tedy uvádím, že ano společnost nemusela zasílat výzvu k úhradě. V exekuci se dlužná částka vždy velmi navýší, a to o příslušenství (tj. úroky z prodlení), náklady právního zástupce protistrany, které se vypočítají dle advokátního tarifu a zvláště u takto malých částek jsou několika násobně vyšší a dále i náklady exekuce a odměnu exekutora. K druhému dotazu uvádím vzhledem k tomu, že máte rozdělené SJM až po vzniku pohledávky tak exekutor postupoval v souladu se zákonem. Jelikož jste manželka povinného tak jste vedlejším účastníkem exekuce na straně povinného, to že vymáhaná částka postihuje oba manžele a může být na obou vymáhána je obvyklé. K blokaci účtu uvádím, že kdyby exekutoři nejprve povinné varovali, velmi často by prostředky na účtech povinných zmizely ještě před provedením exekuce takže i zde byl postup správný. Nicméně uvádím, že v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) můžete banku požádat o vyplacení nezabavitelné částky, která je dvojnásobek životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Banka Vám tuto částku na základě Vaší žádosti vyplatí a následně o tom informuje exekuční soud. Tuto žádost však můžete podat pouze jedenkrát po dobu exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto by Vás měl exekutor poučit. V této souvislosti doporučuji, aby se manžel pokusil se zaměstnavatelem dohodnout na tom, aby mu mzdu vyplácel v hotovosti, Vám bych doporučila totéž učinit u "rodičovské". Ohledně listin o manželském majetkovém režimu mi není známo, jak funguje, na to bude lepší se zeptat kolegyně, která má na starosti dotazy týkající se činnosti notáře. Nicméně mám za to, že kdyby SJM bylo zúženo ještě před vznikem dluhu a vy jste tuto smlouvu předložili exekutorovi, měl by ji respektovat. Doufám, že jsem Vám odpověděla na všechny Vaše otázky.