Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.295

Insolvence - má exekutor nárok na zaplacení nákladů exekučního řízení nepřehlášených do insolvenčního dluhu?

Odesláno: 
Otevřeno 1713 x
3 odpovědi
 
Prosím o radu. V únoru 2014 mi skončila insolvence. Dne 3.2.2015 mi došel do zaměstnání příkaz k úhradě nakladů exekuce. Mám i usnesení soudu že jsem osvobozen od placení pohledávek, zahrnutých do oddlužení, v rozsahu, v němž dosud nebyly uspokojeny. Osvobození se vztahuje také na věřitele, k jejichž pohledávkám se v insolvenčním řízení nepřihlíželo, a na věřitele, kteří své pohledávky do insolvenčního řízení nepřihlásili.
Osvobození se vztahuje i na ručitele a jiné osoby. Má exekutor právo na úhradu nákladů řízení nebo to jen zkouší a jedná protiprávně?
 
Zdravím Vás, exekutor jedná v souladu se zákonem, neboť oddlužením se exekuce pouze přerušuje a nikoli zastavuje. Po ukončení oddlužení se exekuce obnovuje, pokud již byla v rámci oddlužení uhrazena jistina, příslušenství a náklady právního zastoupení protistrany, zbývá ještě stále uhradit náklady a odměnu exekutora, které exekutor vyčíslí až po ukončení oddlužení.
 
To tedy znamená jestli jsem měl deset exekucí tak mohu zaplatit třeba 100000 kč. ? Nelze si zažádat o prominutí? Očekával jsem že po zdárnem ukončení insolvence budu bez dluhů. A jak to chápu tak nic neskončilo a jsem tam kde jsem byl. Je to nelogické. Tolik let žít s trochou peněz a pak se v podstatě vrátit na začátek.
 
Zdravím Vás, tak tomu úplně není, pokud v rámci insolvence budete hradit i pohledávky vymáhané exekucí, tak tyto pohledávky budou po ukončení insolvence buď uhrazeny částečně nebo zcela. V tomto případě byste už hradil jen náklady a odměnu exekutora.