Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.864

Exekuce na účtu bez ponechání životního minima - je možné domluvit splátkový kalendář s exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 1754 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
na účet mi přišla exekuxe od dopravního podniku ve výši 16.500 Kč. A exekutor mi zamrazil celý účet. Ale přeci když mi tam chodí stálý měsíční příjem, tak mi nemůžou strhnout celou částku. Musejí mi tam nechat přeci životní minimum. Ale jak tam automaticky pošlu peníze tak si to strhne exekuce celý. Jde to udělat tak, že by mi účet odblokovali a já se s nima dohodla na měsíčních splátkách? Protože z mýho účtu je odváděna i půjčka, kterou teď nemůžu platit.
 
Zdravím Vás, ano to je obvyklé, že když je exekuce prováděna přikázáním pohledávky z účtu povinného, že je zablokován celý účet. Nezoufejte, obrana je jednoduchá, stačí jít do příslušné banky, které máte veden účet postižen exekucí a požádat v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) o výplatu nezabavitelné částky, který je rovna dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Banka této žádosti vyhoví a tuto částku Vám vyplatí. Takto můžete postupovat pouze jedenkrát a exekutor by Vás měl o této skutečnosti poučit.
V zaměstnání se zkuste dohodnout, aby Vám zaměstnavatel mzdu vyplácel v hotovosti a nikoli na účet. Dále se rovněž můžete s exekutorem dohodnout na měsíčních splátkách, které by vedly k umoření exekuce a k odblokování účtu. Ještě se raději exekutora zeptejte na celkovou výši dlužné částky.