Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.486

Vymáhání dluhu převzal druhý exekutor, který nic nekonal (dluh byl už zaplacen) a žádá náklady exekučního řízení - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1344 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Přítel - 2007 prodán automobil, vznik dluhu, nepřebírání pošty, vymáhání povinného ručení přes soud a exekucí. Exekutor byl celý rok nekontaktní, na dopis jemu zaslaný nereagoval, vše jsem tedy zaplatila, problém byl pouze s platbou právníkovi pojišťovny, tam jsem peníze zaslala na pojišťovnu, aby to předali právníkovi, když si ho najali, ale platbu mi vrátili, tak jsem zjišťovala, něco, podle čeho by bylo možné najít adresu, kam peníze poslat nebo ještě lépe účet, avšak bylo mi sděleno, že mi účet neřeknou, tak jsem to poslala složenkou.
Když bylo vše zaplaceno, napsala jsem žádost na soud, na zrušení exekuce a doložila jednotlivými výpisy a složenkou platby. Soud reagoval tím, že od dalšího exekutora najednou přišel dopis po více než 2 letech, že byl jmenován místo toho prvního a že chce exekutorské poplatky, které mu má přítel ihned zaplatit. Soud se nevyjádřil. Opakovaně jsem zaslala žádosti o zrušení exekuce i s nesouhlasem pochybně vymáhaných poplatků novým exekutorem na soud, ale pokaždé skončila tato žádost u samotného exekutora. Až nyní poslední dopis je od exekutora na téma:
"předal jsem soudu svůj nesouhlas a trvám na zaplacení exekutorských poplatků". Domnívám se, že když daňoví poplatníci platí prostřednictvím státního rozpočtu datové schránky, pak nemůže být účtováno za 1 písemnost tolik, kolik účtují všichni exekutoři, advokáti a další podobní. Také se domnívám, že když pro zaplacení nic neudělal, tak nemá právo vymáhat jakékoliv poplatky za nějaké smyšlené úkony. Vše bylo zaplaceno dříve, než se namáhal oznámit příteli, že byl jmenován na místo prvního exekutora.
Potřebovala bych vědět, zda jsem úplně blbá, nebo zda mám právo v tomto případě požadovat i přes exekutorskou komoru, aby exekutor přestal s neustálým obtěžováním a případně zda mohu podat podnět na ministerstvo spravedlnosti, aby se soud konečně začal zabývat žádostí na zrušení exekuce a přestal celé řízené protahovat. Snažila jsem se, aby když už ke všemu došlo, aby byla věc vyřízena rychle, ale v rozhodnutí o exekuci, které si může napsat kde kdo (přišlo bez razítka a podpisu), se snažím vždy kontaktovat toho, kdo je uváděn v dopise, abych měla jistotu, že tomu tak doopravdy je. Zde exekutor nekontaktní, tak jsem vše zaplatila rovnou pojišťovně (nemá však povinnost oznámit zaplacení pohledávky). Předpokládala jsem, že když soud nařídil exekuci, tak také soud na návrh jedné strany tuto exekuci zruší. Můj předpoklad je buď nesprávný, nebo má zákon někde díru a případně ještě se dá uvažovat o jakési domluvě mezi některými zúčastněnými, ze které je jako jediný vyjmut ten, na něhož byla exekuce uvalena. Děkuji za odpověď a předpokládám, že odpověď bude zajímat více lidí, než jenom mne.
 
Zdravím Vás, zde vidím jako problém to, že dlužná částka se skládá z jistiny, úroků z prodlení ve výši repo sazby navýšené o 7% ročně, dále z nákladů právního zastoupení protistrany, evenutálně i z nákladů řízení a rovněž i z odměny exekutora. To vše dohromady dává dlužnou částku, která je vymáhána vykonem rozhodnutí (exekucí). Máte úhradu jistiny jak prokázat, pokud ano, bude vhodné ji doložit výpisy z účtu, složenkou, totéž i u nákladů právního zastoupení. Ve Vašem příadě bych se exekutora dotázala na celkovou výši dlužné částky, např. ke konci února, tuto částku si nechte sdělit písemně, alespoň emailem, a to včetně platebních údajů, tj. na který účet a pod jakým variabilním symbolem platbu poukázat. Pokud by z odpovědi vyplynulo, že exekutor částky Vámi uhrazené nebere v úvahu, tak by to již byl problém, zde by bylo nutné podat návrh na částečné zastavení exekuce (zastavení exekuce je upraveno v ust. § 55 zákona č. 120/2001 Sb. , exekuční řád), a to pro úhradu pohledávky, buď celou či částečnou. K návrhu je třeba připojit listiny, tj. výpisy z účtu, které dokládají skutečnost, že pohledávka je uhrazena (částečně) zcela.
To co mě však ve Vašem dotazu udivuje je nekomunikativnost prvého exekutora, to je velice nestandardní, mělo by se to řešit stížností k Exekutorské komoře, ta by poté mohla rozhodnout o odejmutí případu prvému exekutorovi a jmenování nového exekutora. Což se následně stalo, ale učinil tak soud. Je možné, že Vám jednáním prvého exekutora vznikla škoda (navýšení pohledávky o úroky z prodlení od doby, kdy byl exekutor jmenován do doby než byl jmenován druhý exekutor.
Na Vašem místě bych se tedy exekutora optala na částku, kterou v současné době dlužím, a poté bych se snažila se současným exekutorem dohodnout na nějakém řešení, které by bylo schůdné pro všechny. Obvykle exekutoři komunikují i s povinnými ve snaze dosáhnout dohody a co nejrychlejší úhrady vymáhané pohledávky. Dále uvádím, že v souladu s § 55a exekučního řádu soud exekuci na návrh účastníků nezastaví, nejsou-li zaplaceny náklady exekuce, tj. náklady exekutora a jeho odměna. Proti nákladům exekuce je možné podat námitky, a to ve lhůtě uvedené v rozhodnutí o nákladech exekuce. Pokud tuto lhůtu zmeškáte, musíte náklady exekuce bohužel uhradit ve výši v jaké ji exekutor vyčíslil. Možná o to je důvod proč dosud nedošlo k zastavení exekuce.